Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inga förändringar i Ukraina trots avtal

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Ockupationerna fortsätter i Ukraina - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I östra Ukraina fortsätter beväpnade separatister att ockupera regeringsbyggnader i ett tiotal städer trots avtalet igår om att alla olagliga styrkor bör lämna ockuperade byggnader och torg.

Aktivister i huvudstaden Kiev vägrar likaså att utrymma Maidan-torget i stadskärnan. De försäkrar att det stannar kvar på Självständighetstorget fram till presidentvalet den 25 maj.

- För oss på Maidan betyder avtalet ingenting, det är bara en bit papper. Det är ett avtal som slöts bakom våra ryggar, säger ingenjören Valeri Levchunets på torget.

President Vladimir Putin har inte heller kommenterat avtalet som nåddes igår kväll i Geneve mellan Ryssland, USA, EU och Ukraina. Enligt avtalet skall alla illegala militära grupper i Ukraina avväpnas, ockuperade byggnader utrymmas och de som har legat bakom ockupationerna ska beviljas amnesti.

Premiärminister Arsenij Jatsenjuk sa i morse inför parlamentet att regeringen har förberett en lag som beviljar amnesti åt alla som lägger ner sina vapen och lämnar ockuperade byggnader.

Vi vägrar att ge upp

Men beväpnade separatister i städer som Slaviansk, Luhansk och Donetsk vägrar att lämna byggnader som de har ockuperat. Separatisterna som ockuperar regionala parlament, stadshus och polisstationer vägrar att följa avtalet så länge som Maidan ockuperas i Kiev.

Separatistledare i östra Ukraina anser också att avtalet slöts bakom deras ryggar och att de inte har någon skyldighet att respektera det.

- Sergei Lavrov undertecknade ingenting i vårt namn, han slöt avtalet för Rysslands del, säger separatistledaren Denish Pushilin som leder den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk.

Pushilin säger att hans män kan tänka sig att lämna ockuperade byggnader först efter att myndigheterna i Kiev gör det samma.

- Under tiden fortsätter förberedelserna inför en folkomröstning om större självstyre den 11 maj, försäkrar Pushilin.

Liknande tongångar hörs i också i Slaviansk där beväpnade män har förskansat sig i en polisstation. På gatan har de parkerat sex bepansrade fordon som erövrades av den ukrainska armén i förrgår utan blodspillan.

- Det verkar som om Vova ( Vladimir Putin) inte älskar oss så mycket som vi trodde, säger Alexei som står vakt vid en vägspärr som leder till den ockuperade polisstationen i Slaviansk.

- Skall vi lämna ockuperade byggnader så att de kan komma och arrestera oss? Jag tror inte det, säger Alexei.

Radikala nationalister också mot avtalet

Högra Sektorn, en beväpnad och radikal ukrainsk nationalistgrupp tänker inte heller avväpna sig. Beväpnade medlemmar av Högra Sektorn var tongivande då president Viktor Janykovitj drevs bort i februari och nu anser gruppen att avtalet igår kväll inte berör dem utan endast upprorsmännen i östra Ukraina.

- Vi har inga olagliga vapen så avtalet om avväpning gäller inte oss.

- Vi som stod i spetsen för revolutionen i Ukraina skall inte jämföras med uppenbara banditer säger Högra Sektrorns talesman Artem Skoropadsky.