Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Magnus Beijar: Gud existerar

Från 2014
Uppdaterad 28.04.2014 12:56.
Magnus Beijar
Bildtext Magnus Beijar är veckans gästkrönikör i Radio X3M.

Som religionsvetare är jag fullkomligt övertygad om att Gud finns. Dock tror jag inte att Gud existerar på det sätt som många andra tror. Det vill säga som en osynlig man uppe bland molnen eller en slags osynlig kraft som genomsyrar allting vi ser.

Jag tror helt enkelt att Gud finns inom de som tror på honom. Närmare bestämt i huvudet, i sinnet eller i medvetandet. Det är platsen som Gud intar om man blir frälst och väljer att tro på honom.

Diskussionen huruvida Gud finns eller inte är dödfödd.

Man kan också vara frälst av annat än Gud. Exempelvis av sin egen eller någon annans rationalitet. Jag tror personligen inte att Gud existerar på något annat sätt än det som jag nyss beskrev. Min avsaknad av gudstro grundar sig i sin tur på den bristande bevisningen för Guds de facto existens. Jag antar att jag är frälst av någon slags rationalism, delvis utformad av mig själv och delvis inspirerad av andra.

Diskussionen huruvida Gud finns eller inte är dödfödd. Ingen kan någonsin kunna säga sig ha rätt vare sig han finns eller inte. Oavsett hur djupt troende man är, eller hur starkt icketroende man är så får man helt enkelt nöja sig med att tro sig ha rätt.

I dagens samhälle pågår en polarisering, med de starkt troende på ena planhalvan och de av rationalismen frälsta ateisterna på den andra. Även om jag själv sympatiserar med ateisterna tänker jag inte ställa mig på deras barrikad och basunera ut att det är fullkomligt vansinne att tro på något så osannolikt som Gud. Jag har en förståelse för de som är troende, de är lika övertygade om att de har rätt som jag är. Det handlar ju trots allt om tro, inte vetande.

Jag tycker vi i vårtider ska tänka på uttrycket låt alla blommor blomma. Om inte för er egen skull så, för Guds skull.

Även om jag talar för förståelse för bägge parter i religionsdebatter anser jag att religion absolut bör och ska få ifrågasättas. Speciellt i sammanhang när religiösa åsikter nästlar sig in i beslutsfattande som rör hela vårt samhälle och inte bara den religiösa flanken. Man ska inte behöva trippa på tå kring religiösa frågor, men heller inte basunera ut att de har fel och ”vi” har rätt. Vårt samhälle är gemensamt och ett vi-och-de-tänkande bör i allra högsta grad undvikas.

Uttrycket ”kristen moral” dyker allt som oftast upp bland kommentarerna på Yles webbsidor. Jag har aldrig förstått vad det uttrycket innebär. Jag har aldrig lyckats hitta någon vettig moral bland Bibelns böcker, undantaget vore i så fall de tio budorden. Men med handen på hjärtat, de budorden lyckades säkert någon människa lista ut alldeles själv utan ett ingripande från ovan. Jag tycker vi i vårtider ska tänka på uttrycket låt alla blommor blomma. Om inte för er egen skull så, för Guds skull.

Magnus Beijar studerar religionsvetenskap och bloggar. Han är också bekant för många från första säsongen av Studieliv som har visats på Yle Fem.