Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Häktade kaptenen skyller på vädret

Från 2014
Uppdaterad 19.04.2014 20:07.
Den häktade kaptenen för det sydkoreanska fartyg som sjönk i onsdags har förklarat den långsamma räddningsinsatsen med dåligt väder.
Bildtext Kaptenen häktades på fredagen.

Kaptenen för det sydkoreanska fartyg som sjönk i onsdags har förklarat den långsamma räddningsinsatsen med dåligt väder, och med att inga andra fartyg kom till undsättning.

Kaptenen Lee Joon-Seok har gripits misstänkt bland annat för vårdslöshet och brott mot sjöfartsregler. Två andra besättningsmän har också begärts häktade.

Enligt kaptenen, som hördes på lördagen, kunde passagerarna ha hamnat i havsströmmen eller på annat sätt ha fått problem om de hade evakuerats från fartyget utan flytvästar.

Enligt vissa uppgifter ska kaptenen dessutom ha lämnat den sjunkande färjan med den första livbåten.

Tredjestyrman oerfaren

Enligt åklagaren satt fartygets 25-årige tredjestyrman vid rodret då fartyget befann sig på området där olyckan skedde. Det finns kraftiga strömmar i området.

Fartyget hade lämnat hamnen senare än planerat på grund av tät dimma. Olycksutredarna har ännu inte kunnat bekräfta om fartyget hade för hög hastighet.

Första offren hämtades

Dykare lyckades på lördagen få ut kropparna efter tre ungdomar som fastnat inne en hytt i fartyget när det sjönk.

- Dykare söndrade ett fönster i en passagerarhytt strax före midnatt och drog ut tre kroppar, säger en ur räddningspersonalen till AFP.

Alla tre döda hade på sig flytvästar. Det ska vara fråga om samma kroppar som redan tidigare syntes genom samma hyttfönster.

266 personer saknas fortfarande efter olyckan, 36 har bekräftats döda.