Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

al-Qaida vädjar om enighet i Syrien

Från 2014
Uppdaterad 19.04.2014 11:32.
al-Qaida video med terrornätverkets ideolog Ayman al-Zawahiri
Bildtext Ayman al-Zawahiri.
Bild: EPA/Akhtar Soomro

Terroristnätverket al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri vädjar om enighet bland rivaliserande radikala islamistgrupper i Syrien.

Zawahiri försvarar sig i en intervju mot anklagelser om att al-Qaida har avvikit från sin ursprungliga linje och han antydde att en del jihadistorganisationer i Syrien kan ha infiltrerats av regeringsagenter.

al-Qaida-ledaren har varit särskilt kritisk mot ISIL (Islamiska Staten i Irak och Levanten), en av de mest radikala islamistgrupperna som har utkämpat blodiga strider med andra organisationer som samarbetar med al-Qaida i Syrien.

ISIL, som domineras av islamister från Irak, har inte dragit sig tillbaka till Irak trots order från Zawahiri. ISIL anklagar al-Qaida för att så split bland jihadisterna efter att Zawahiri utsåg den radikala rebellgruppen Al-Nusra som al-Qaidas representant i Syrien.

Sammandrabbningarna mellan de två grupperna har trappats upp samtidigt som den syriska regeringen har ryckt fram i striderna mot rebeller både i västra och norra Syrien.

Egyptiern Ayman al-Zawahiri utsågs till al-Qaidas ledare efter att Osama Bin Laden dödades år 2011. Han tros gömma sig någonstans i Pakistan.

Diskussion om artikeln