Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omstritt presidentval i Syrien i juni

Från 2014
Uppdaterad 21.04.2014 16:07.
Krigsdrabbade i Syrien bland sönderbombade byggnader
Bild: EPA/THOMAS RASSLOFF

Syrien kommer att hålla sitt omstridda presidentval den 3 juni trots inbördeskriget som rasar i landet.

Det syriska parlamentets talman meddelade om beslutet i parlamentets specialsession samtidigt som två granater slog ner nära byggnaden.

President Bashar al-Assad har inte ännu formellt ställt upp i valet, men han väntas bli vald för en ny sju års period eftersom valet kan hållas endast i regeringskontrollerade områden.

I regeringskontrollerade stadsdelar i Damaskus har man redan börjat förbereda Assads valkampanj.

Talmannen Jihad al-Laham som gav beskedet om valet i TV, säger att kandidater kan anmäla sig till valet fram till den 1 maj.

Enligt en ny vallag som antogs förra månaden kan endast medborgare bosatta i Syrien ställa upp i valet, vilket uteslutet många oppositionsledare som tvingats i exil utomlands.

Bashar al-Assad efterträdde sin avlidne far, president Hafez al-Assad år 2000 genom en folkomröstning där sonen var den enda kandidaten.

"Lever inte i verkligheten"

Oppositionen och rebeller betraktar presidentvalet som en fars, för att Assad ställer upp och för att det är omöjligt att garantera fria och demokratiska val under rådande förhållanden.

Över 150 000 mänskor har dött under det tre år gamla upproret mot Assad och nästan hälften av landets invånare har tvingats fly från sina hem utomlands eller till rebellkontrollerade områden.

-Det här är ett sätt att förneka verkligheten. Assad hade ingen legitimitet före det här teatraliska valet och har det inte efter det heller, säger Monzer Akbik i oppositionsrörelsen Nationella Koalitionen.

-Vi vet inte vilken skådespelare han ställer upp som sin motkandidat men vi tar det inte på allvar, säger Akbik.

Länder i väst och vid Persiska viken som stöder oppositionen och rebellerna har kallat det planerade valet en parodi och man varnar för att valet kan skada fredsförhandlingar.

Fredsförhandlingarna som fördes under FN-medling bröt samman i februari, bland annat på grund av oenighet om Assads framtida ställning.

Parterna har inte kommit överens om något nytt datum för förhandlingar.