Putin underlättar ryskt medborgarskap, återupprättar Krimtatarer
Rysslands president Vladimir Putin godkände idag en lagändring som gör det enklare för ryskspråkiga i forna Sovjetrepubliker att få ryskt medborgarskap.
Lagändringen sker som en följd av Rysslands annektering av Krim, för att underlätta ryskt medborgarskap för ryskspråkiga på halvön.
Putin har samtidigt återupprättat bland andra tatarerna på Krim, som utsattes för förföljelser i det forna Sovjetunionen.
-Jag har undertecknat ett dekret som återupprättar tatarer, armenier, tyskar, greker och alla andra som led under Stalins styre, konstaterade Putin vid ett regeringssammanträde idag.
Dekretet ses som ett försök att få stöd av tatarerna, det största minoritetsfolket på Krim som till stor del bojkottade den omstridda folkomröstningen om en anslutning till Ryssland förra månaden.
Hela den tatariska befolkningen på Krim deporterades av Josef Stalin till Uzbekistan och Kazakstan i slutet av andra världskriget.
Tatarerna återvände på 1980-talet
Tatarerna började återvända till Krim i slutet av 1980-talet men än idag bor ett par hundra tusen Krimtatarer utanför halvön, främst i södra Ukraina, Uzbekistan, Turkiet och i Rumänien.
Krimtatarerna härstammar från mongoliska stammar och andra folk som har levt på halvön sedan hunnernas tid.
De bildade Krimkhanatet som uppstod i och med uppdelningen av Gyllene horden år 1430.
Krimkhanatet bestod fram till att Katarina II annekterade Krim år 1783.