Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stämningen i topp under Bostons maraton

Från 2014
Bostonmaraton 2014
Bild: Mette Nordström

Det var en energisk och triumferande folkmassa som i går hade samlats i Boston för att heja på de 36 000 löpare som deltog i årets maratonlopp. Efter bombdådet förra året har loppet fått en stark symbolisk betydelse, och också nya strängare regler för publiken.

Stora väskor och ryggsäckar var helt bannlysta och mindre inspekterades vid de olika ingångarna till målområdet i Bostons centrum. Men säkerhetsarrangemangen kunde inte dämpa stämningen.

Löparre i bostonmaraton 2014
Bild: Mette Nordström

– Jag har varit vid många maratonlopp och stått vid många mållinjer, men jag har aldrig sett något liknande. Publiken är så entusiastisk och här är mera folk än någonsin tidigare säger Bostonbon Art Jennings, som också erkänner att han inte kunde låta bli att oroa sig för säkerheten. Men om löparna klarar det så ska väl vi i publiken också göra det, konstaterar han.

Bland de 36 000 som deltog i loppet och som orkade ända fram fanns Matt Eike, från Ohio.

– Det känns bra för jag kan ju ännu stå, fast jag är lite mörbultad, säger han efter att löpt den drygt 40 kilometer långa sträckan på 3 timmar och 17 minuter. Han har nyss tagit av sig den specialgjorda värmeisolerande filt som delas till alla löpare, och menar att han just nu inte vet om han kommer att springa loppet nästa år också.

Bostonmaraton 2014
Bild: Mette Nordström

Många av maratonloppets deltagare samlades efteråt i den park som ligger några kvarter från mållinjen. Där möttes de av en ovanlig syn, för på gräsmattorna fanns stora vita målardukar utrullade med böner och hälsningar från människor runtom i USA. Dukarna har i ett års tid skickats från delstat till delstat, och visades nu för sista dagen i Boston.

– Både de som överlevde bombattatentet och andra invånare har tackat oss för det här och sagt att det har hjälpt till i läkningsprocessen, säger Daryl Sissman från Florida som är en av de som startade projektet. Vi vill också visa att bombdådet inte splittrar utan förenar oss, säger hon.

Mette Nordström, Boston

Läs också: 36 000 deltog i Bostonmarato