Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Borra hål i väggen så går signalerna fram

Uppdaterad 22.04.2014 10:25.
Pekka Nissilä
Bildtext Pekka Nissilä vill prata i telefonen inne i sin lägenhet. I dag måste han stå vid ett fönster för att mobilen ska fungera.

Mobilen fungerar dåligt i nya energisnåla hus. Det har man vetat länge. Lösningen är mindre energisnåla hus eller att borra ett hål i väggen, berättar professor i kommunikationsteori.

- Ju energisnålare ett hus är, desto svårare är det att prata i telefon inomhus, berättar Olav Tirkkonen som är professor i kommunikationsteori vid Aalto-universitetet.

Han menar att problemet med dålig hörbarhet i nybyggda hus inte är enkelt att lösa, men lösningarna finns.

- Man kan ha ett par vanliga fönster i huset som inte har det tunna metallskiktet som reflekterar infraröd strålning. Det vill säga några fönster för radiovågorna. Det här skulle vara en ganska naturlig lösning, men då skulle man inte spara lika mycket energi. En annan lösning är att borra ett hål i väggen. Man har en antenn utanför huset och en antenn innanför huset och så borrar man ett hål genom väggen och tar signalen in via en kabel.

Inte operatörernas fel

Tirkkonen anser att det inte är operatörerna som ansvarar för problemen med mobiltelefonerna. Han tycker att det är märkligt att det är på operatörernas ansvar att få in signaler till ett hus som någon annan byggt.

- Man skulle kunna tänka sig att ansvaret är på den som äger byggnaden. På samma sätt är det med vatten. Det är inte vattenverkets ansvar att ta in vattnet i huset, förklarar Tirkkonen.

Hur mycket satsar man på att hitta lösningar?

- Jag vet inte om det är så mycket att fundera på. Lösningen är att ha ett radiohål i huset. Ju mera det blir problem, desto mer förstår folk att man måste balansera. Endera sparar man mindre energi genom vanliga fönster eller så borrar man ett hål i väggen. Men det finns inget man kan göra i hur man sänder eller hurdana signaler man använder. Det är en fysisk egenskap i huset.

Energisnålt vs. telefonvänligt

Lösningen finns alltså. Mindre energisnåla hus innebär mera prat i telefon inomhus. I Fiskehamnen finns gott om nybyggda energisnåla hus. Vad anser Fiskehamnsborna?

Jenni Tuomisto tar emot mig i utanför sin lägenhet i Fiskehamnen och berättar att hon löst den dåliga hörbarheten genom att stå vid fönstret och så stilla som möjligt.

- Visst är det problematiskt och jobbigt att telefonen inte funkar om man lämnar den helt i mitten av lägenheten, berättar hon.

Enligt henne är det operatörerna som borde ta ansvaret och se till att det finns tillräckligt med basstationer som sänder signaler.

- Det beror på vilken operatör man använder och var man är. Min mans telefon fungerar till exempel bra hemma hos oss, medan min fungerar dåligt. Min telefon fungerar å andra sidan bra hos grannen. Så det beror på operatören och lite på var signalförstärkarna finns och hur de är vända, berättar hon.

Tuomisto kommer inte att borra hål i väggen och väljer ett energisnålt hus framför ett telefonvänligt.

- Det här huset kommer att stå här i hundra år och längre, medan telefonen förändras hela tiden. Jag tror att man med tiden löser problemet med telefonerna och att det när som helst hörs bättre.

På granngården står Alice. Hon har inte haft problem med sin telefon i Fiskehamnen, men nog tidigare i Arabiastranden.

- Det var inte så farligt. Om jag ville ringa gick jag ut på en promenad och fick njuta av naturen. Jag skulle aldrig flytta till en annan lägenhet bara för att mobilen fungerar dåligt, säger hon och skrattar.

Pekka Nissilä däremot anser att telefonen ska fungera i en lägenhet, fastän han också uppskattar att det är energisnålt.

- Det är frustrerande att på morgonen ta sig till ett annat rum för att kunna prata i telefonen, säger han och anser att ett hål i väggen eller mindre täta fönster är alternativ man bör överväga.

Kan det vara bra att du pratar mindre i telefon?

- Nej, inte får ett välisolerat hus vara orsaken till att folk inte kan prata i telefon. Dessutom är det väl bra att vi finländare pratar mycket i telefon, när vi annars anses som så tystlåtna.