Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygplansvraket undersöks i detalj

Från 2014
Uppdaterad 22.04.2014 09:20.

En noggrannare undersökning av flygplansvraket i Jämijärvi inleds i dag. Enligt utredningsledaren kommer det svårt brandskadade vraket nu att undersökas med hjälp av ritningar.

I dag får utredarna tillgång till ritningarna över Comp Air 8-planet, vilket väntas underlätta utredningen av det svårt brandskadade vraket. Enligt utredningsledaren Ismo Aaltonen kan utredarna med hjälp av ritningarna undersöka mindre detaljer av vraket.

På måndagen kom olycksutredarna fram till att inga större delar saknas från flygplansvraket. Både planets vingar och roder har identifierats på olyckplatsen.

Enligt Aaltonen fortsätter utredningen vid olycksplatsen möjligtvis också på onsdag. Arbetet framskrider långsamt eftersom det finns gott om hälsoskadligt glasfiberdamm på olycksplatsen.

Problem med styrningen uppgavs i går vara orsaken till att planet störtade från fyra kilometers höjd. Men varför problemet uppstod vet utredarna inte ännu.

Aaltonen säger att det inte ännu går att dra några slutsatser kring vad som låg bakom styrfelet.

– Vi har i själva verket ännu ingen aning om varför det uppstod problem med styrningen. Under utredningen försöker vi utgående från flygplansvraket ta reda på om det var ett tekniskt fel som låg bakom olyckan, säger Aaltonen.

Utredningsledaren Aaltonen uppskattar att det ännu kan dröja länge innan olycksorsaken är klar. På måndagen förhördes de tre personer som övelevde olyckan, bland dem planets pilot. Också personer som bevittnade olyckan från marken har bidragit till utredningen med ögonvitnesskildringar, bilder och videomaterial. Intervjuerna fortsätter möjligtvis under tisdagen,