Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Alla är medvetna om riskerna”

Från 2014
Uppdaterad 22.04.2014 12:18.
fallskärmshoppare,
Bildtext Arkivbild

Kim Törnwall har hoppat fallskräm i åtta år och gjort kring hundra hopp från planet som störtade i Jämijärvi. Enligt honom var planet populärt bland fallskärmshoppare.

Inom fallskärmshoppkretsar har stämningen varit dämpad de senaste dagarna, säger Kim Törnwall.

– En sådan här olycka får en att tänka på både det ena och det andra. Samtidigt är det en risk som alla fallskärmshoppare är medvetna om. Det som inte är beredda att ta den risken hoppar inte.

Planet var av modellen Comp Air 8, en modell som levereras som byggsats. Det var byggt av amatörer, men byggprocessen övervakas av experter. Enligt Törnwall var planet populärt eftersom det var gjort för fallskärmshoppning

– Det var byggt för att snabbt komma upp till fyra kilometers höjd och för att snabbt komma ner. Själv har jag inte varit orolig då jag suttit i planet, eller inte mer orolig än i något annat plan, säger han.

I en normal situation är det enligt Törnwall inga problem att ta sig ur planet.

– Efter att man fått lov att öppna dörren klättrar man ut och hoppar. Det är enklare än att stiga ut ur en bil. Går allt som det ska borde tio personer på några sekunder kunna ta sig ut ur planet. I det här planet behövde man inte heller ta i beaktande var de andra befann sig i planet och om tyngdpunkten skulle förskjutas när man hoppade.