Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Föräldrar bär ansvaret då barn äter ohälsosamt"

Från 2014
Uppdaterad 22.04.2014 12:24.
Kerstin Ståhlberg och Birger Blomqvist
Bild: Yle/Marica Hildén

Påskhelgen gjorde att Yle Västnylands måndagssnack blev ett tisdagssnack. Vem bär ansvaret om skolbarn sover för lite och äter ohälsosamt? Varför väcker en filmsnutt där en timmerbil nästan krockar med en buss så stor uppmärksamhet? Birger Blomqvist från Karis och Kerstin Ståhlberg har svaren på bland annat de här frågorna.

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

Radio Vega Västnyland

Programmet är inte längre tillgängligt

En hälsoundersökning om femmornas välmående i Nyland visar att 11-åringar i Hangö gillar skolmaten och äter den gärna. De äter ändå mycket chips och dricker mycket läsk. De har oftare huvudvärk och ont i nacken än medeltalet. En del barn har också svårt att sova och går och lägger sig för sent.

Det är föräldrarna som bär ansvaret för att barn och unga går och lägger sig i tid och äter hälsosamt konstaterar Kerstin Ståhlberg.
- Det är förstås lätt för mig att säga det här nu när mina egna barn är vuxna, men nog tycker jag att det är föräldrarna som bär ansvaret för att barnen äter hälsosamt. Man lägger grunden när barnen är små. Men jag tycker ändå att det nuförtiden är många föräldrar som lär sina barn till exempel att äta hälsosamt.

Birger Blomqvist tillägger att barn ofta är lättpåverkade. Om kompisen gör på ett visst sätt så smittar det av sig.

Yle Västnyland la för några veckor sedan ut en videosnutt där en timmerbil kör längs riksväg 25 och när den närmar sig Malmkullaavtaget i Karis kör det ut en buss precis framför timmerbilen. Den har engagerat webbkommentatorerna.

Tisdagssnackarna är överrens om att avtaget till Malmkulla är farligt. Ståhlberg tror att en rondell eventuellt kunde lösa problemen.

Yle Västnylands enkät om planerna vid Norra hamnen i Ekenäs får en eloge av Birger Blomqvist. Han är glad över att gemeneman har möjlighet att fritt formulera sina tankar och åsikter.

Effektivera!