Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Universitetsanställda vill inte samarbeta med säkerhetsfirman G4S

Från 2014
Helsingfors universitets huvudbyggnad i kvällsbelysning
Bildtext Säkerhetsföretaget G4S står för säkerheten vid Helsingfors universitet.
Bild: YLE

I fjol beslöt universitetet i Bergen i Norge att inte förnya sitt kontrakt med G4S. Universitetet motiverade beslutet med att ett fortsatt samarbete skulle skada högskolans rykte. Nu vädjar 22 anställda, bland dem flera professorer, till Helsingfors universitets ledning att inte fortsätta sitt samarbete med säkerhetsföretaget G4S på grund av etiska skäl.

G4S har samarbetat bland annat med företag på det ockuperade området på Västbanken. Företaget har levererat utrustning till kontrollpunkter och säkerhetssystem till israeliska fängelser och förhörscenter. Därutöver har G4S sålt säkerhetstjänster till en israelisk polisstation och olika företag som verkar i de israeliska kolonierna på Västbanken.

Enligt Helsingfors universitets strategi ska universitetet agera aktivt för ett rättvist samhälle och bära sitt ansvar som samhällspåverkare. De som undertecknat begäran anser det går mot universitetets linje att köpa säkerhetstjänster av ett företag som gör sig skyldigt till att kränka mänskliga rättigheter.

FN:s specialrapportör fördömer företaget

Både FN och EU samt den finska staten har i flera sammanhang fördömt de israeliska kolonierna på palestinsk mark och konstaterat att ockupationen strider mot internationell lag och sätter hinder för fredsprocessen. FN:s tidigare specialrapportör i området har också nämnt företaget som ett exempel på ett företag som är medskyldigt till de brott mot mänskligheten som är kopplade till ockupationen.

I mars 2011 meddelade G4S att de drar sig ur samarbetet med de flesta kontrollpunkter på Västbanken samt polisstationer och fängelser. I fjol höstas hade företaget trots allt fortfarande ikraftvarande kontrakt med den israeliska ockupationsmakten på Västbanken.

Säkerhetsföretaget gjorde upp kontraktet med Helsingfors universitet i oktober 2010 och det nuvarande kontraktet löper ut i oktober nästa år. De anställda som skrivit under vädjan kräver att universitetet inte gör upp ett nytt kontrakt med G4S.