Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Finns det offentliga vardagsrum?

Från 2014
Uppdaterad 28.04.2014 16:38.
Bild: Yle/ Nora Engström

Ungdomarna som tillbringar sin fritid på stan anses ofta vara ”vindförvåg”. Jag ser det mer som att vi ungdomar inte har ett ställe att vara på. Eller enligt vem har vi?

Flera klagar över att vi unga inte kan bete oss väl och att vi går emot alla regler. Var skall vi ungdomar få sätta oss ner med våra vänner på en fredagskväll utan att åldersgränsen är 18?

Möjligheten att sitta på ett café nuförtiden är nästan omöjligt på kvällarna. En stor del av caféerna har åldersgränsen 18 efter klockan 18.00 och vissa redan tidigare. Som unga studerande så har de flesta inte möjlighet till jobb. Därför blir det svårt för oss att varje gång betala för en sittplats. Så var skall vi hålla hus?

Vanja-Sofi Lehvonen
Bildtext Vanja-Sofi Lehvonen

Det är allt mer vanligt att man umgås med stora gäng. Hemmet är förstås en möjlighet men det finns inte så många som har ett så stort hus där ungefär tio personer ryms att umgås i utan att man stör familjen.

Efter att skolan tagit slut går vi alla tillsammans till stan. Vi kommer till en punkt då vi alla stannar upp och funderar vart vi skall ta vägen. När vi ändå är alla samlade skulle vi villa fortsätta umgås. Problemet är att vi inte vet vart vi skall ta vägen. Orsaken är att vi inte har en plats att umgås på, vilket resulterar till att vi alla bli stående i en stor hop någonstans. Under vintern är det för kallt i Finland att stå ute, därför brukar vi ställa oss inne i ett köpcentrum. Detta verkar vara ytterst irriterande för våra medmänniskor. Det skulle vara betydligt gemytligare i en skön mjuk soffa eller vid ett bord där vi skulle känna oss välkomna. Jag tycker det är synd att vi i Åbo inte har den möjligheten.

Flera pratar om ”dagens ungdomar” med en suck, jag upplever det nedvärderande. Tiderna har ändrats, men ungdomar är alltid ändå ungdomar. Det har hänt att regler brytits och därför har vår möjlighet till lokaler slopats.Vi skall ändå inte bestraffas av de föregående generationer.
Jag avundas mina föräldrar då de berättar om sin ungdom och hur det umgicks i ungdomslokaler efter skolan med sina vänner.

När jag började i högstadiet hade skolan förbjudit att arrangera disco. Det bestämdes bara för att en årskurs hade tagit med sig alkohol. Ett misstag hände och alla ungdomar bestraffades. Efter sjätte klassen i lågstadiet har inte disco existerat längre!

Diskussionen går het i skolans korridorer. Vem har tomt hus i kväll. Det borde inte vara så. Vi borde ha samma rättigheter som de vuxna. De har flera ställen de kan välja emellan där de kan tillbringa sin tid med vännerna. Vad har vi? Ingenting!

Skulle det inte vara bättre, tryggare och säkrare om föräldrarna viste ungdomarnas adress för kvällen?

Jag skulle gärna se en förändring. Jag hoppas att vi ungdomar i Åbo kommer att ha en lokal i framtiden där vi kan spendera tid med varandra.

Vanja-Sofi Lehvonen är en 16 årig studerande i Katedralskolan i Åbo som ivrigt väntar på en förändring.

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.