Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hjälp till att städa upp skräpiga stränder

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 05:38.
Jenny Gustavsson hittar plastskräp på Runsalastranden i Åbo
Bildtext Jenny Gustavsson hittade en plastpåse på Runsalastranden.

Skräp som flyter omkring i våra hav är ett globalt problem men också på stränderna kring Östersjön är nedskräpningen omfattande.

Just nu pågår projektet Baltic Marine Litter som har som mål att samla skräp och utreda vad det är för skräp som ligger på stränderna kring Östersjön. Under tisdagen hjälpte skolelever till att plocka skräp på sandstranden vid Runsala folkpark i Åbo.

- Städningen görs i par där den ena plockar upp skräpet och den andra antecknar vad som hittas. Vi kollar marken 20 meter från vattnet, säger projektkoordinator Jenny Gustavsson.

Största delen av skräpet på stränderna är sådant som folk har lämnat efter sig. Bara en liten del av skräpet på stränderna har flutit i land, eftersom mycket skräp som kastas i havet sjunker till havsbottnen.

Mer soptunnor?

Enbart på Runsalastranden kan man snabbt räkna till åtta-nio soptunnor på ett litet område och till dem är det enkelt att föra sitt skräp. Men att ställa fram ännu fler soptunnor löser inte problemet med nedskräpning.

- Det bästa är förstås att försöka producera så lite skräp som möjligt. Fundera en extra gång om du verkligen måste köpa en sak som är inpaketerad i plast och köp sådant som kan återanvändas, säger Gustavsson.

I maj kör också en annan skräpinsamlingskampanj i gång som har fått namnet Snygg Beach. Via den vill Håll skärgården ren uppmuntra alla att hjälpa till och städa upp stränderna kring Östersjön.

Inför kampanjen kan man utmana varandra att städa en viss strand och frivilliga kan anmäla sig via webben. Flera kända personer fungerar som faddrar för Snygg Beach, bland annat skådespelarna Jerry Wahlforss och Riko Eklundh.

Håll skärgården ren Marlin-projekt
Snygg Beach