Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgsinstitutet satsar på välmående

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 09:48.
Raseborgs institut
Bildtext Raseborgsinstitutet var tidigare ett kurscenter.
Bild: Yle/Sofia Ekblom

Radio Vega Västnyland: Planer för Raseborgsinstitutet

Programmet är inte längre tillgängligt

Ett nytt hälsocenter för en åldrande befolkning planeras i det före detta Raseborgsinstitutet i Finnby i Karis. Bland annat finns det planer på att bygga ett antal fritidsstugor som man kan köpa andelar i.

Raseborgs stadsplaneringsarkitekt Simon Store tror att det finns förutsättningar för ett fritidscenter som erbjuder både inkvartering och olika slags serviceformer.

- Det finns en beställning för den här typen av verksamhet bland den åldrande befolkningen i huvudstadsregionen. För dem är det en möjlighet att snabbt komma till en lugn plats där det finns service, säger han.

Samtidigt tror han att det är viktigt att inte tänka för snävt.

- Det har också varit diskussioner om lägerverksamhet för ungdomar.

Efterfrågan finns

Konceptet baserar sig, enligt Store, på bland annat turism, rekreationsnäringar och inkvartering.

- Vilken typ av service som kommer dit beror på kundkretsen. Det kan handla om vård som riktar sig till en åldrande befolkning, typ fysioterapi eller massage, säger han.

Simon Store uppskattar att det kan skapas mellan 10 och 15 nya jobb i det före detta kurscentret.

- Det handlar också om att befintliga företagare kan ha sidoverksamhet där på platsen.

Mera byggnader planeras

Raseborgsinstitutet fungerade som ett kurscenter fram till år 2012, då fackförbundet JHL som äger fastigheten, gjorde ett föravtal till köp med företagaren Arto Boman och hans företag Kultainen Tammi Oy.

För tillfället finns det ingen byggrätt på området, som består av en byggmassa på cirka 10 000 våningskvadratmeter och ett markområde på över 50 hektar.

Samtidigt som staden nu gör upp en detaljplan för området ska man också se över behovet av att bygga till. Det finns nämligen mycket allmänna utrymmen i kurscentret, men lite inkvarteringsrum. Därför finns det planer på att bygga ett antal stugor, som man kan köpa andelar i, säger stadsplaneringsarkitekt Simon Store.

- Det handlar om att diversifiera byggnadsmassan så att det blir fristående stugor intill komplexet. Meningen är inte att det blir bostäder som stöder sig på den befintliga, stora byggnadsmassan, säger han.

Planläggningsnämnden ska på sitt möte (23.4) bland annat besluta om att kungöra projektets planeringsstart, så att alla kan säga sin åsikt om det.