Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ha en bra resa, madame!

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 11:04.

Alla som reser vet att taxichaufförer på järnvägsstationer och flygplatser är skamlösa och deras priser hutlösa. Det är en konst att förhandla med dem och hur skicklig man än blir vinner man aldrig som kund utan betalar för mycket.

På Sjeremetevo och de andra flygplatserna i Moskva har taxichaufförernas levebröd blivit magrare efter att staden byggde ut järnväg till alla flygplatser. Tågen är snygga, bekväma och prisvärda.

Då jag sent i går kväll landade på Sjeremetevo hade jag redan en tågbiljett i handväskan, man kan nämligen köpa dem på nätet. Jag tackade vackert nej till sju-åtta taxichaufförers erbjudande om skjuts bara under de första minuterna efter att jag kom ut i ankomsthallen.

En kort, mörkhårig chaufför ville inte ge sig.

Madame, sätt er i min bil, den är fin. Om ni tar tåget måste ni gå många kilometer. Visst kan ni unna er att åka bekvämt, det är ni värd! Det är ingen rusning nu, ni kommer snabbt fram. Det blir inte dyrt och jag skriver kvitto.

Mannens argument var många och han halvsprang bredvid mig hela den långa vägen till tåget. Jag bara skrattade åt honom och sa att jag redan hade bestämt mig för att åka tåg men han ville inte ge upp.

Slutligen följde han mig ända fram till perrongen, för att komma ut på den måste man ha biljett.

Ha en bra resa, madame, sa han, nästa gång ska ni åka taxi!

Jag kände mig faktiskt lite hjärtlös.

Möten och människor