Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Erik den heliges relikskrin öppnades

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 20:57.
Uppsala
Bildtext Eriksskrinet med kungens ben och krona finns i Uppsala domkyrka

Den mytomspunne kungen Erik den heliges relikskrin öppnades på onsdagen i Uppsala domkyrka. Erik, som enligt legenden gjorde det första korståget till Finland, ska nu få sina kvarlevor grundligt undersökta. Samtidigt visas hans krona för allmänheten.

Forskare hoppas få ny information om Erik genom att undersöka hans kvarlevor. Skrinet har tidigare öppnats vid flera tillfällen, men nu ska man göra mer omfattande medicinska undersökningar med bland annat röntgen, DNA-analys och osteoporosmätning. Man hoppas få ut nya och mer detaljerade uppgifter om kungens ursprung och liv.

- Förhoppningsvis ska testerna visa i vilket område han levde de sista tio åren av sitt liv. Det har länge spekulerats om han vistades mest i Uppland eller Västergötland, konstaterar projektledaren Helene Warpe Nymansson.

Skelettprover kan också ge information om vad kungen åt.

Erik regerade i Sverige på 1150-talet, men det finns få säkra uppgifter om honom. Enligt gammal hävd var det kung Erik som år 1155 gjorde det första korståget till Finland tillsammans med biskop Henrik.

Legenden berättar att Erik den 18 maj 1160 blev dödad i Uppsala. Flera mirakel ska ha skett vid hans grav, och han kom att dyrkas som helgon. På 1200-talet flyttades relikskrinet med hans ben in i den nybyggda Uppsala domkyrka, som blev ett viktigt vallfartsmål.

På 1300-talet försågs Stockholms stads sigill med Eriks porträtt, och sedan dess har bilden funnits i stadens vapen.

Konstskatter presenteras för publiken

Eriksskrinet innehåller också en begravningskrona i förgylld koppar och dekorerad med ornamentik och glasstenar. Den kommer nu att konserveras och visas för allmänheten på en utställning i Uppsala domkyrka.

- Ornamentiken och utförandet tyder på att den är utförd på 1100-talet. Det är den enda krona som vi har i Norden, med kunglig anknytning, som är bevarad, säger konstvetare Herman Bengtsson vid Upplandsmuseet.

Utställningen, vid namn "Himlen är här" invigs senare i vår, som en del i firandet av Uppsala ärkestifts 850-årsjubileum. Avsikten är att presentera Svenska kyrkans rika skatter av medeltida konst och konsthantverk för allmänheten, säger Helene Warpe Nymansson.