Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Yles arkivpärlor med Tove Jansson

Från 2014
Uppdaterad 14.10.2014 14:16.
Tove Jansson
Bildtext Tove Jansson är kanske mest känd för sina mumintroll, men åstadkom så mycket mer.
Bild: Schildts & Söderströms

Tove Janssons jubileumsår till ära erbjuder Yle ett gediget utbud av Tove Janssons både på webben, i tv och radio. Bekanta dig med med vår Tove100-sida.

Tove Jansson

  • Tove Marika Jansson (1914-2001) föddes i en konstnärlig familj i Helsingfors.
  • Var en finlandssvensk författare, konstnär, filosofiedoktor, skämt- och serietecknare. Mest känd var hon för sina muminkaraktärer.
  • 100-årsjubileet av hennes födelse firars hela 2014 runt om i landet.
  • En kalender med evenemangen under jubileiumsåret hittas här.

Svenska Yles arkiv på webben är en guldgruva för den som intresserar sig för Tove Jansson. I Arkivet finns gott om gamla inspelningar, uppläsningar och intervjuer med Jansson i både ljud och bild. I en djup intervju med Charlotte Airas berättar Tove Jansson om hur svårt det kan vara att skriva och måla.

I en arkivpärla från 1966 talar Jansson om hur man skriver barnböcker - om trygghet, skräck och skyldigheten att ge barnen ett lyckligt slut.

- En sak är barnboksförfattaren skyldig sin läsare - ett lyckligt slut. Ta inte livet av den som ungen har identiferat sig med, säger Jansson.

I en tv-intervju från 1991 berättar Jansson om sin trygga men bohemiska barndom sina föräldrar som återfinns i muminfigurerna. Hon beskriver hur föräldrarna Hamm och "Faffan" byggde hyllor för barnen att sova på i ateljehemmet.

- Från min hylla fick jag vara med om Pappa Faffans fester - när han spelade balalajka. Jag förstod att de obegripliga konstnärerna måste få festa. Festerna kunde vara i dagar, men allting gick fint - vi var lyckliga, säger Jansson i intervjun.

I ett gemytligt hemma hos-reportage från 1970 får vi besöka Tove Jansson i hennes ateljéhem när hon har besök av vännerna skådespelaren Lasse Pöysti och kompositören och pianisten Erna Tauro med flera. Här kan man bland annat se Lasse Pöysti sjunga Mumintrollets visa.

Toves egna uppläsningar

I Radioteaterarkivet kan du höra gamla inspelningar när Tove Jansson själv läser böcker i sin helhet.

Svenska Yles Tove100-sida hittar du här