Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Osynliga hemmafruar på 1950-talet

Från 2014
Uppdaterad 30.04.2014 10:37.
Lena Marander-Eklund
Bildtext Lena Marander-Eklund
Bild: Yle/Maud Stolpe

1950-talets hemmafruar har hittills varit väldiga osynliga inom kulturvetenskaperna trots att den här tiden var hemmafruarnas epok också i Finland. Tystnaden kring dem fick forskaren Lena Marander-Eklund att bli intresserad och att gå djupare in i hemmafruarnas situation.

Det här intresset har nu resulterat i boken "Att vara hemma och fru. En studie av kvinnligt liv i 1950-talets Finland". Det som kommer fram i den här studien är att det för många var den stora drömmen att bli hemmafru, medan det för andra var den enda lösningen. Hur som helst så var jobbet som hemmafru under 1950-talet allt annat än ett lyxliv.
Blöjor skulle kokas, hemmet vara i tipp topp skick, mannen och barnen skulle passas upp med ordentlig mat på bestämda tider och barnen skulle uppfostras till dugliga medborgare.
Det hela handlade om ett tungt arbete och det var vid den här tiden som diverse hjälpmedel som symaskin, tvättmaskin, dammsugare och kylskåp började få insteg i hemmen, för dem som hade råd med dem.
Det här handlar alltså om den tid som många idag uppenbarligen vill ha tillbaka, ett fenomen som syns bland annat i den nostalgi som vintage representerar.