Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Helsingfors festspel har släppt programmet

Från 2014
Helsingfors festspel
Bild: Simo Karisalo/Helsingfors festspel

Nordens största konst- och kulturfestival, Helsingfors festspel, går av stapeln 15-31.8 och bjuder bl.a. på internationella musikstjärnor som avantgardeikonen Laurie Anderson och Kronos-kvartetten.

I likhet med tidigare år bjuder årets upplaga av Helsingfors festspel på en uppsjö av evenemang runtom i huvudstaden.

Enligt Erik Söderblom, som är verksamhetsledare för Helsingfors Festspel, vill man också erbjuda stadsborna ett öppet forum, en konstnärlig oas, mitt i stadens centrum inom ramen för projektet UpplevHelsingfors (KoeHelsinki) som äger rum på Medborgarplatsen.

Samhällsengagerad scenkonst

Teaterutbudet under festspelen bjuder bl.a. på Kristian Smeds och Rosa Liksoms monologpjäs om bildkonstnären Kalervo Palsa (Palsa – ihmisen kuva). En av huvudgästerna är den australiensiska teatergruppen Back to Back Theatre som kommer att framföra pjäsen ”Ganesh vs the Third Reich”. Teaterensemblen är känd för sina etiska, filosofiska och samhällsengagerande föreställningar.

Tero Saarinen Company kommer att framföra det nya dansverket MORPHED med musik av Esa-Pekka Salonen. I övrigt består dansprogrammet under festspelen bl.a. av ett uruppförande av Susanna Leinonen Company och ett samarbete mellan koreograferna Satu Herrala, Eeva Muilu, Anna Mustonen och Masi Tiita.

I cirkusväg fokuserar festspelen på inhemsk nycirkus som fått internationell ryktbarhet, såsom Jani Nuutinens verk och Kati Pikkarainens och Victor Cathalas duo Cirque Aïtal, som specialiserat sig på parakrobatik. På programmet finns också Race Horse Company som kommer att visa upp det nya verket ”Super Sunday”.

Stage-teaterfestivalen går av stapeln 13-24.8 och bjuder på såväl inhemsk teater som gästspel.

Klassisk musik från Kanada

Toronto Symphony Orchestra kommer att besöka Festspelen för första gången. Under ledning av dirigenten Peter Oundjian kommer orkestern bl.a. att bjuda på den kanadensiske kultkompositören Claude Viviers visionära musik.

Vänner av klassisk musik gläds också över att en av vår tids mest betydelsefulla dirigenter, Daniel Barenboim, kommer till Helsingfors med sin orkester Staatskapelle Berlin.

Karita Mattila bjuder på en konsert med ny repertoar som bl.a. består av Arnold Schönbergs Erwartung-monodrama, och den ryska pianisten Elisabeth Leonskaja kommer att framföra Franz Schuberts sista tre sonater.

Undergroundmusik från New York

Avantgardeikonen Laurie Anderson ger en konsert tillsammans med Kronos Quartet där de framför det futuristiska musikstycket ”Landfall”.

Programmet i Huvila-tältet kommer bl.a. att presentera den mexikanska chicano-kulturen i form av det amerikanska rockbandet Los Lobos och Cream-bandets trummis Ginger Baker uppträder tillsammans med sitt nya band Jazz Confusion.

Världsmusiken får stor plats i programutbudet genom bl.a. den etiopisk-israeliska sångerskan Ester Rada och sångerskan Azam Alia som inspirerars av den persiska lyrik- och sångtraditionen. Salsa Celtica-bandet kombinerar för sin del keltiska tongångar med latinorytmer.

Sveaborg Jazz intar Sveaborg 27-30.8.

Hilma af Klint och Tommi Toija

Helsingfors Konsthall kommer att presentera den svenska konstnären och antroposofen Hilma af Klint (1862-1944) i en större och bredare utställning än den som för tillfället visas på konstmuseet EMMA i Esbo.

Amos Andersons konstmuseum lyfter fram Tommi Toija och hans skulpturala konstverk, bl.a. den två meter höga betongskulpturen Bad Bad Boy som kommer att placeras intill Salutorget.

Den japanska konstnären Tatzu Nishi ämnar för sin del bygga ett hotellrum kring Havis Amanda-statyn där rummet dagtid fungerar som ett utställningsutrymme och kvälls- och nattetid kan rummet bokas som vilket annat hotellrum som helst.

Art goes Kapakka bjuder på konstupplevelser i restaurangmiljöer 14-23.8, multimediekonstfestivalen Media Faces tar plats i staden 21-24.8 och diktfestivalen ”Runokuu” bjuder på lyrik på väntade och oväntade platser 21-27.8.

Programmet finns i sin helhet på Helsingfors festspels webbplats.