Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Näringsprofessor: Barn ska inte bestämma vad familjen äter

Uppdaterad 23.04.2014 12:56.
Godishylla.

Föräldrar borde lära sina barn hälsosamma matvanor så tidigt som möjligt, säger Raija Tahvonen som är professor i genomisk näring vid Forskningscentralen för jordbruk och livmedelsekonomi MTT. Om man inte vänjer barn vid godsaker och skräpmat kommer de inte heller att sakna dem.

Tahvonen är oroad för att finländska barn rör på sig för lite och är överviktiga. Hon förundrar sig över att alla föräldrar inte verkar bry sig om sina egna barns levnadsvanor.

- Barnen sitter i barnvagn på vägen till och från dagis i stället för att låta dem promenera själva. Barnen får inte vara med och hjälpa sina föräldrar att laga mat eftersom matlagningen ska gå så snabbt som möjligt. I stället får de en läsplatta i handen och ser på barnprogram, säger Tahvonen.

Under de senaste åren har diskussionen om viktproblem bland barn blossat upp igen. Men Tahvonen har upptäckt att föräldrar inte alltid ser att deras egna barn är överviktiga. Det kan också vara svårt att ingripa i problemet, eftersom föräldrar inte heller vill att barnet ska sluta äta helt och hållet.

Godis är en vanesak

Tahvonen påminner om att barnets matvanor direkt avspeglar de vanor han eller hon har lärt sig hemma. Därför är det viktigt att lära barnen att äta hälsosamt i ett tidigt skede.

- Om man inte vänjer sitt barn vid godis kommer det inte heller att be om sötsaker, säger Tahvonen.

Tahvonen anser inte att man måste totalförbjuda delikatesser sim godis eller glass men hon konstaterar att det är föräldern som ska bestämma vad barnet äter.

- Barn ska inte får bestämma att i dag äter vi chokladpudding till efterrätt. Antingen äter man frukt till dessert eller så är man utan, poängterar Tahvonen.

Godisdag är okej

Raija Tahvonen tycker att en godisdag i veckan går att godkänna, men då måste föräldrarna se till att barnet äter godis med måtta. En liten påse med under 100 gram godis räcker och en liten läsk är tillräckligt. Hon påminner om att var femte förstaklassare i dag är överviktig eller till och med lider av fetma.
Tahvonen tycker att det nu rådande tänkesättet om att barnet ska vara glad och nöjd med tillvaron hela tiden är förbryllande.

- Livet ser inte ut så för vuxna heller. Ibland är tillvaron tråkigare och man måste stå ut med jobbiga och obekväma situationer. Det är något man måste lära sig också som barn, säger Raija Tahvonen.