Banana split deluxe med chokladsås

Banana split deluxe med chokladsås
Ingredienser
- 2.5 deciliter (dl) mjölk - (vaniljglass)
- 2.5 deciliter (dl) grädde - (vaniljglass)
- 100 gram (g) socker - (vaniljglass)
- 4 st äggula
- 1 st vaniljstång - (vaniljglass)
- 1 st gelatinblad - (vaniljglass)
- 50 centiliter (cl) fläderblomssaft - (koncentrat) (sorbet)
- 2 st banan - (banankola)
- 200 gram (g) kondenserad mjölk - (banankola)
- 0.5 matsked (msk) citronsaft - (banankola)
- 75 gram (g) mörk choklad - minst 60% kakao (chokladsås)
- 250 gram (g) socker - (chokladsås)
- 300 gram (g) vatten - (chokladsås)
- 50 gram (g) glukos - (chokladsås)
- 100 gram (g) mörk kakao - ekologisk (chokladsås)
- 100 gram (g) grädde - (chokladsås)
Instruktioner
Vaniljglass
Sjud upp mjölk, grädde, frön ur vaniljstången. Rör ihop äggulor och socker. Tillsätt vaniljmjölken till äggsmeten under omrörning, sjud upp till 84 grader. Sila. Tillsätt det blötlagda gelatinbladet. Frys eller kör i glassmaskin.
Fläderblomssorbet
Kör i glassmaskin eller frys. Vispa med jämna mellanrum under frysningen för att vispa ner iskristallerna och på så sätt få en slät sorbet.
Banankola
Lägg burken med kondenserad mjöllk i en kastrull, täck med vatten. Koka 3 timmar så förvandlas den kondenserade mjölken till kola. Baka bananerna i ugn i 175 grader tills skalen är svarta, ca 20 minuter. Mixa banan, kolasås och citronsaft till en jämn smet,
1 timmes chokladsås
Blanda allt och sjud en timme. Späd med vatten vid servering.
Lägg upp en skopa banankola, vaniljglass och sorbet. Ringla över chokladsås, toppa med citronmeliss.
OBS! Om någon får för sig att använda flytande kväve gäller det att vara noggrann med skyddsutrustningen för att undvika förfrysningsskador. Här gjorde vi en miss vilket våra uppmärksamma tittare påpekade. Använd alltså alltid skyddshandskar som skyddar mot köld samt skyddsglasögon då du hanterar flytande kväve.