Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Feministiskt initiativ gör valskiva

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 18:20.
Alina Devecerski
Bildtext Alina Devecerski hoppas fansen ska gilla hennes engagemang i Fi.

Den 23 april släpper partiet Feministiskt initiativ i Sverige sin valskiva. Partiet har fått med ett femtiotal stora svenska artister på plattan. Namn som Robyn, Nina Persson och Alina Devecerski medverkar. Men varför testar ingen i Finland greppet för att nå väljare?

I september är det val i Sverige och partiet Feministiskt initiativ, FI, tar nu till ett nytt grepp för att locka väljare. Partiet som bildades 2005 har hittills aldrig tagit en plats i riksdagen, men med den nya skivan som släpps i slutet av april hoppas man på ändring.

- Vi gör en skiva för att vi vill lyfta kulturen. Musik gör dessutom folk glada och oss peppade inför valet, säger FI:s talesperson Stina Svensson.

Stina fortsätter med att berätta att de tyckte att just en skiva var en bra idé eftersom kulturen är ett område där man är fri att uttrycka sig. Dessutom tyckte partiet om tanken att ha öppet stöd av artister.

De kontaktade Alina Devecerski

Feministiskt initiativ skickade ut brev till en del musiker och frågade om de ville ställa upp medan andra självmant anmält sitt intresse. Stödet blev stort, ett fyrtiotal artister deltar på skivan och ytterligare ungefär tio på den digitala versionen. En av de som fick ett brev hem är Alina Devecerski känd för bland annat hiten Du måste flytta på dig.

- Jag ska delta med en "ruff-demo" av min nya låt Vänner med vapen som jag skrev under Husby-kravallerna, säger Alina.

Att sjunga för just FI var ett självklart val för Alina som utgick från sina egna intressen när hon valde att ställa upp.

- Jag utgår från vad jag brinner för och tänkte att om jag kan påverka samhället på något sätt i rätt riktning med min musik så vill jag göra det.

Frågan är då vad fansen tycker om att deras favorit väljer att stötta ett politiskt parti? Alina Devecerski hoppas att de ska reagera.

- Jag hoppas att de bryr sig och också får upp ögonen för Fi och tycker att det jag gör är bra. Jag tror inte att någon vänder mig ryggen för det här.

Varför inte i Finland?

I Sverige och USA är det inte ovanligt att musiker stödjer ett parti och spelar på deras träffar under valkampanjer, men den finländska politiken har inte använt sig av marknadsföringsknepet i någon större utsträckning. Detta beror enligt forskare Anu Koivinen på att partierna inte är intressanta.

- Jag tror inte att de finska partierna tilltalar musiker. Grunden till det ligger nog i vad som hände på 70-talet när man var tvungen till att ta ställning väldigt starkt, säger hon.

I presidentvalskampanjer har vi ändå fått se musiker engagera sig. När Pekka Haavisto ställde upp samlade sig musiker bakom honom och Anu Koivunen tror att man hellre stöttar sådana kampanjer än partier.

- I Finland har nästan alla partier varit regeringsansvariga och förknippas med sittande makt. Det ger ett annorlunda utgångsläge. FI i Sverige slår underifrån och då är det säkert lättare att hitta stöd.

Anu tror ändå att det kan vara ett bra marknadsföringsknep att ta till musiker som hjälp för att sprida sitt budskap.

- Om artisten har rätt image och det kan födas något nytt ur samarbetet tror jag att det är bra. Trots det kommer det nog dröja ett tag innan finländska partier får musiker att stötta dem.