Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fuktskador stänger Normens skola

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 15:43.
Normens skola i Nykarleby
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Sonja Rundt

Normens skolbyggnad vid torget i Nykarleby stängs efter skolavslutningen. Skolan är fuktskadad och den arbetsgrupp som ska följa läget beslöt på tisdagen att skolan stängs.

Programmet är inte längre tillgängligt
Normens skola i Nykarleby måste renoveras - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En omfattande konditionsgranskning har gjorts. Den visar att det bland annat finns fuktskador i matsalen. Dessutom visar proverna att det finns förhöjda värden av mikrober i ett klassrum och i skolans datasal.

Datasalen och klassrummet har stängts. Matsalen kan användas terminen till slut, men för säkerhets skull effektiveras vädringen och luftrenare installeras i utrymmet.

- Skolhälsovården har konstaterat att eleverna på Normens skola har uppvisat mer symptom som tyder på fuktskador än vad elever i andra skolor har, säger Normen-arbetsgruppens ordförande Elli Flén (Sfp).

Oklart var eleverna går i höst

Konditionsgranskningen gjordes under vårvintern. Problemen med inomhusluften har dock varit kända i flera år enligt Flén.

- Men nu har vi snart svart på vitt vad det faktiskt rör sig om, säger Flén.

Det är ännu oklart var Normen-eleverna ska fortsätta sin skolgång till hösten, men utredningar och planering pågår. I dagsläget har Normens skola runt 120 elever på årskurserna tre till sex. Eleverna på årskurs ett och två går i Skogsparkens skola

Ett alternativ som utreds är att barnen får gå i skola i mobila klassrum i anslutning till just Skogsparkens skola.

En renovering av Normens skolas fastigheter står högst på önskelistan.

Kan det bli aktuellt med en helt ny skolbyggnad?

- Det är för tidigt att säga. Normens byggnad är skyddad så den kommer att stå kvar hur som helst. Så vi vill att det ska finnas en skola där, säger Flén.