Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arhinmäki: Natoavtalet har förberetts i hemlighet

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 17:09.
vänsterförbundets paavo arhinmäki
Bild: Yle

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki är överraskad av uppgiften att Finland och Nato är i färd med att underteckna ett avtal, som ska göra det lättare för Finland att ta emot militär hjälp.

Arhinmäki säger att saken inte en enda gång behandlades av regeringen under hans tid som minister. Vänsterförbundet lämnade regeringen i slutet av mars, och fram till dess var Arhinmäki också medlem av utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet.

- Beredningen har skett i smyg. Riksdagen har ju inte informerats, och inte regeringen heller, säger Arhinmäki till Yle Nyheter.

Han påminner om hur det i regeringsprogrammet slås fast att Finland varken ska ansöka om eller förbereda medlemskap i Nato.

- Kanske det här avtalet står i samklang med partnerskapet med Nato - det kan vi ännu inte veta, då det inte finns information. Men i alla händelser är det ännu ett steg mot tätare samarbete med Nato. Vi anser inte att ett sådant steg behöver tas i det här skedet, säger Arhinmäki.

Också ordföranden för riksdagens utrikesutskott Pertti Salolainen (saml) är kritisk till att riksdagen inte fått veta om beredningen.

Diskussion om artikeln