Hoppa till huvudinnehåll

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

Frågor och svar om projektet Fixa mobbningen

Från 2014
Uppdaterad 22.06.2016 15:40.
Ett frågetecken i en pratbubbla.
Bild: Yle

Varför ska jag ge namn och kontaktuppgifter? Hur stor är chansen att just min berättelse blir publicerad? Får jag vara anonym? Här svarar vi på frågor som är aktuella för dig som deltar i #tadetpåallvar – Fixa mobbningen.

Hur använder ni min berättelse?

Vi samlar berättelser som vi kan publicera för att visa hur mobbning ser ut, vilka följder den får och vad man kan göra för att minska mobbningen. Vi redigerar berättelserna och tar bort delar som kan göra att man känner igen en person som vill vara anonym. Om berättaren inte ger oss lov att publicera hens namn gör vi det inte.

Vi intervjuar en del av dem som har skickat in sina berättelser.

Vad gör ni när ni redigerar?

Vi rättar språkfel och i vissa fall kortar vi ner berättelsen, precis som vi gör med våra egna artiklar. Vi suddar också ut detaljer som gör att det går att känna igen skribenten. Det gäller speciellt berättelser med anonyma skribenter. I alla berättelser vi publicerar tar vi bort ortnamn och namn på arbetsplatser. Även om vi har tillstånd att publicera skribenternas hela namn, använder vi enbart förnamnet.

Varför ber ni om namn och kontaktuppgifter?

I många fall behöver vi kolla upp berättelser vi jobbar med. Oftast börjar det med att journalisten mejlar eller ringer upp berättaren för att få mer info. Om du ger oss ditt namn och dina kontaktuppgifter gör du vårt jobb lättare. Vi intervjuar också en del av skribenterna för radio- och tv-inslag.

Kan jag vara anonym?

Vi föredrar att personer ställer upp med eget namn men publicerar enbart namnet då berättaren själv önskar det.

Du som lämnar in tips om mobbning har källskydd. Det är en grundläggande rättighet för journalisters källor och garanteras i Journalistreglernas 14:de paragraf. ”Journalister har rätt och skyldighet att så som avtalats med person som lämnat uppgifter konfidentiellt hemlighålla informationskällans identitet.”

Sannolikheten att vi publicerar din berättelse är större om du har lämnat namn och kontaktuppgifter till oss, även om du vill vara anonym i den text som publiceras.

Vem kan läsa det jag har skickat in (kontaktuppgifterna och den oredigerade berättelsen)?

Vi använder nättjänsten Google Forms för att samla in berättelserna. De journalister som är med i granskningen läser igenom berättelserna. Ingen annan på Yle kommer åt att se din berättelse och dina kontaktuppgifter. Google som företag har tillgång till berättelserna i samma utsträckning som exempelvis till Gmails e-postkonton.

Du kan också förmedla din berättelse direkt till Eva-Maria Koskinen på 040 1638419, eva.koskinen@yle.fi eller Eva-Maria Koskinen/PB 5, 00024 Rundradion.

Hur stor chans att ni publicerar min berättelse?

Om du skriver ner din berättelse noggrant och lämnar kontaktuppgifter är det lättare för oss att kolla upp den. Hur det gick till när du råkade ut för eller var med om mobbning? Var hände mobbningen? Vilken hjälp fick du och hur fungerade den? Förklara gärna hur det kändes och hur händelserna har påverkat dig och ditt liv efteråt. Vi föredrar berättelser undertecknade med riktigt namn och kontaktuppgifter, så att vi kan kontakta dig för mer info eller för en eventuell intervju.

Vill du veta något mer? Du kan ställa frågan här i kommentarsfältet eller mejla/ringa mig, Eva-Maria Koskinen, så svarar jag. eva.koskinen(a)yle.fi eller 040 845 7867