Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blair: Väst och Ryssland bör enas mot extrem islam

Från 2014
Uppdaterad 24.04.2014 08:55.
Bildtext Arkivbild.
Bild: EPA/Tiago Petinga

Den förre brittiske premiärministern Tony Blair vill att västvärlden bilägger sina tvister med Ryssland och Kina, för att i stället uppmärksamma hotet från radikal islam.

I ett tal i London på onsdagen betecknade Blair den islamska extremismens spridning i Mellanöstern, Nordafrika, Pakistan och Afghanistan som "det största hotet mot global säkerhet under 2000-talet".

- Vilka skillnader det än i övrigt finns mellan oss, så måste vi i den här frågan vara beredda att vända oss till och samarbeta med Östern - och då i främsta rummet med Ryssland och Kina, sa Blair.

Hans yttrande görs vid en tidpunkt då krisen i Ukraina gjort att relationerna mellan Ryssland och västvärlden är mer ansträngda än på åratal. Men enligt ex-premiärministern har öst- och västvärlden ett gemensamt intresse att stävja hotet från religiös extremism, och då måste inbördes tvister kunna biläggas.

Tony Blair var Storbritanniens premiärminister mellan 1997 och 2007. Idag är han den så kallade kvartettens - FN:s, EU:s, Rysslands och USA:s - sändebud för Mellanöstern. Hans politiska eftermäle i hemlandet är tämligen solkat av hans beslut att delta i den USA-ledda invasionen av Irak år 2003.

I dagens tal medgav Blair att invasionerna i Afghanistan och Irak har underminerat omvärldens vilja att ingripa i Mellanöstern. Icke desto mindre anser han att västvärlden bör vara aktiv i regionen.

Bara dåliga alternativ i Syrien

I synnerhet oroas Tony Blair över läget i Egypten, ett land på vars öde "hela regionens framtid hänger". Han försvarar militärkuppen som i fjol störtade Mohammed Mursis regering, och anser att västmakterna måste stöda militärregimen i kraftmätningen med Muslimska brödraskapet.

- Brödraskapets regering var inte bara dålig, utan den försökte systematiskt ta över landets institutioner och traditioner.

Blair förordar också västligt stöd till regimen i Tunisien, och hjälp i uppbyggnaden av säkerhetstjänsterna i Libyen och Jemen. Läget i Syrien betecknar han som en "fullständig katastrof", och han tycker att president Bashar al-Assads fortsatta styre är ett lika dåligt alternativ som rebellsidans seger.

- Hur motbjudande det än känns, finns det bara en väg framåt. Det är att sluta en så bra uppgörelse som möjligt, även om det innebär att president Assad sitter kvar tills vidare.

Blair föreslår att G20 lanserar ett internationellt program för att motverka religiös intolerans inom undervisningsväsendet och medborgarorganisationerna i de berörda länderna.