Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utredarna vill få mera uppgifter om olycksplanet

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 16:33.
Flygolycka

Utredningarna kring olycksplanet i Jämijärvi kommer att fortsätta inomhus. Vrakdelarna flyttas på torsdagen bort från terrängen. Utredarna har hittat elektroniska delar och ska nu ta reda på vilken uppgift de har haft och om de kan kasta ett ljus över utredningen.

- Det är nu viktigt att utvärdera om det fanns något konstruktionsfel i planet eller om olyckan förorsakades av till exempel faktorer som hör ihop med flygegenskaperna. Vi undersöker vraket bit för bit och hoppas på att hitta mer registreringsdata från själva flygningen, berättar utredningsledaren Ismo Aaltonen.

- Vi är optimistiska då det gäller att hitta något slag av registrering som har gjorts av av den utrustning som fallskärmshopparna använde. Då vi lyckas ta tillvara de uppgifterna får vi kanske mer uppgifter om händelseförloppet men det kommer ändå inte att berätta om orsaken.

Aaltonen säger att det är en stor utmaning att reda ut början av händelseförloppet.

- I material som ögonvittnen har spelat in ser man hur planet störtar och hur de tre som överlevde lämnar planet, men början av händelseförloppet framgår inte. Planet var då på fyra kilometers höjd och det är möjligt att ingen då följde med händelserna, för att inte tala om att någon filmade dem.

Aaltonen hoppas ändå fortfarande på att få mera material.