Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Meteorian - en hälsning från rymden

Uppdaterad 14.02.2023 08:53.
Storfjärden utanför Vasa är en stor krater.
Bildtext Söderfjärden utanför Vasa är en stor krater.
Bild: YLE/Strömsö

Söderfjärden utanför Vasa är en unik hälsning från rymden. Ett större asteroidregn träffade jorden för 520 miljoner år sedan.

Av alla nedslag finns det 176 meteoritkratrar kvar på jordens yta varav 11 finns i Finland. I dag är många meteoritkratrar sjöar så därför är Söderfjärdens runda form ovan vattenytan en raritet.

Mitt i kratern finns ett besökscentrum med ett stjärnobservatorium. De besökare som kommer dagtid kan ta del av utställningen som visar jordens förhållande till andra planeter. Det finns också en tidslinje som visar evolutionen från Big Bang fram till mänsklighetens historia.

När mörkret infaller kan taket öppnas och det astronomiska observatoriet med teleskop blir synligt. Senaste vinter var astronomiska föreningen Vasa Andromeda aktiv med att titta på kometer. Spänningen steg i början av december 2013 då kometen ISON förväntades runda solen och bli en av de synligaste kometerna på länge. Det löftet infriades inte eftersom kometens närhet till solen gjorde att den gick sönder och förminskades. Däremot kunde stjärnskådare se andra kometer som till exempel kometen Lovejoy. Kometerna kommer från yttre delen av vårt solsystem för ungefär 4,6 miljarder år sedan. De har bildats i samband med solsystemet och är lika gamla som jorden och planeterna. Föreningen observerar också planeter, meteorregn, galaxer och stjärnhopar.

Meteorian drivs av Sundom bygdeförening i samarbete med astronomiska föreningen Vasa Andromeda som har hand om observatoriet.

Mer om ämnet på Yle Arenan