Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Invånare kritiserar läget i Kristinestad

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 16:52.
Kristinestad
Bildtext Arkivbild.

Har Kristinestad en magnet som drar till sig "råddiga" personer? Eller strider partierna alltför mycket med varandra? Svenska Yle har frågat Kristinestadsbor vad de tycker om utvecklingen i staden.

Svaren tyder på att det finns ett visst missnöje.

- Det stampar nog för mycket på stället, något måste hända om det ska gå framåt, säger en kvinna.

- Det är råddigt här, men vad det beror på vet jag inte. Kanske staden har en magnet som drar till sig alla råddiga personer, säger en man.

- Det borde finnas någon som tar initiativ till saker och är lite starkare. Som det är nu så strider partierna bara med varandra, säger en annan kvinna.

Partier vill avsätta stadsstyrelsen

Förra veckan lämnade fyra partier i Kristinestad in ett initiativ om misstroende mot stadsstyrelsen. Orsaken är att de bland annat anser att för mycket stampar på stället i staden.

Initiativet till misstroende mot stadsstyrelsen är undertecknad av Kristdemokraternas, Centerns, Sannfinländarnas och Samlingspartiets ledamöter. En som dock inte valde att skriva under är Samlingspartiets gruppordförande Mikael Perjus.

- Jag har fullt förtroende för egna styrelsemedlemmar och jag anser att det inte lämpar sig i detta skede att man går inför att avsätta en styrelse där man har egna medlemmar, säger han.

Beslut i höst

Dan-Anders Sjöqvist som är chef för förvaltningscentralen i Kristinestad säger att den här typen av initiativ inte är ovanliga.

Stadsstyrelsen ska först behandla initiativet och sedan går det vidare till fullmäktige. Fullmäktige kommer i sin tur att utse ett tillfälligt utskott som ska utreda ärendet. I höst är det meningen att utskottet ska komma med sitt utlåtande.

På frågan hur det är att arbeta med stadsstyrelsen svarar Sjöqvist så här:

- Vi har många ärenden som vi arbetar med och det som tagit upp mycket tid under det senaste året är stadens ekonomi och vindkraftsfrågorna. Jag tror inte att stadsstyrelsen har varit sysslolös.