Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gamla sågen blir båtcenter i Vasa

Från 2014
Uppdaterad 24.04.2014 05:51.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nu växer ett båtcentrum fram i Kronvik i Sundom, Vasa. Planerna har funnits i många år och på tisdagskvällen blev det klart att det första företaget flyttar ut till Kronvik invid småbåtshamnen.

Stadsstyrelsen i Vasa beslöt att den gamla såglagerhallen på 2300 kvadratmeter säljs och tomten på 9500 kvadratmeter arrenderas ut till Ab Kenneth Rönnqvist. Det blev just det företaget eftersom de ansågs ha en mångsidig verksamhet och plan för framtiden.

Gammal såg i Kronvik blir båthall

Programmet är inte längre tillgängligt

Johan Hammarström på båtföretaget ifråga är nöjd över att komma närmare vatten så att de lättare kan provköra båtar. Just nu har företaget sin verksamhet vid Söderfjärden i Vasa - en bra bit från närmaste vattendrag.

- För oss är den här hallen ypperlig. Det är högt till tak och invid vatten så att vi kan komma ut och provköra båtarna, säger Hammarström.

Hallen i fråga har varit uppe på stadsstyrelsens bord två gånger.

- Jag vet inte om det var ett missförstånd eller om vi försovde oss men vi missade den första rundan. Vi var med i de första diskussionerna för flera år sedan och nu höll det på att gå oss förbi, säger Hammarström.

Billig men sliten hall

Just nu saknar hallen väggar på två sidor och en hel del måste göras. Prislappen för själva hallen landade på 2000 euro men det finns mycket att göra.

- Åtminstone får vi lägga ut 60 000 euro i det första skedet. Får se senare men nu är tanken att vi har kvar produktionen på Söderfjärden och här ska vi ha service, försäljningen och förvaring, säger Hammarström.

Inget havsnära boende

Det gamla sågområdet är stort och de flesta av tomterna på stadens detaljplan för området är lediga.

- Vi har fått en del förfrågningar men inget desto mer. Vi riktar in oss mot båtbranschen men har inte gjort någon egentlig marknadsföringskampanj. Vi hoppas att det här skulle leda till att fler vill flytta sin verksamhet hit, säger markanvändningsingenjör Annika Birell vid Vasa stad.

Hur skulle det vara om någon privatperson tog kontakt och skulle vilja bygga egnahemshus här?

- Det går inte. Det här har varit industriområde i många tiotals år och det skulle krävas för omfattande arbete med marken för att någon skulle kunna bo här.

Läs också: Båtcenter närmare verklighet i Kronvik