Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hamas och Fatah bildar regering

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 19:30.
Abbas supportrar
Bildtext Mahmoud Abbas supportrar demonstrerade på Västbanken inför förhandlingarna med Israel.
Bild: EPA/ALAA BADARNEH

De palestinska grupperna Fatah och Hamas har nått ett avtal om att försonas. Det är första gången på nästan åtta år som de palestinska grupperna står enade.

Grupperna träffades i Gaza på onsdagen. De kom överens om att inleda förhandlingar om att styra de palestinska områdena, Västbanken och Gazaremsan, tillsammans tills parlamenetsval kan ordnas.

Planen är att en tillfällig regering ska bildas under de kommande fem veckorna och att parlamentsval kan hållas inom sex månader.

Karta över Israel
Bild: Yle

Motivet till försoningen tros vara att de USA-ledda fredsförhandlingarna mellan Fatah och Israel inte har givit något resultat. Under förhandlingarna sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att Fatahs ledare Mahmoud Abbas måste välja mellan att sluta fred med Israel eller med Hamas.

En längre tids osämja mellan grupperna urartade i strider år 2007 då Hamas drev ut Fatah från Gaza. Sedan dess har området kontrollerats av Hamas.

Grupperna har försökt försonas tidigare, bland annat år 2011 och 2012, men inget av försöken har lyckats.

Enligt nyhetsbyrån AFP har tusentals människor begett sig ut på gatorna i de palestinska områdena för att fira beslutet. Strax efter att ledarna offentliggjorde sina planer på en gemensam regering bombade ett israeliskt stridsplan mål norr i norra Gaza. Sex människor skadades i attacken som Israel beskriver som en anti-terroroperation. Netanyahu har gått ut och varnat Abbas från att följa Hamas strikta linje i sin Israel-politik.

Det bor cirka två miljoner palestinier i Gaza. Ungefär lika många är bosatta på Västbanken.