Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina tillbaka på ruta ett

Från 2014
Uppdaterad 23.04.2014 22:03.
Programmet är inte längre tillgängligt

Strävandena efter att stilla krisen i Ukraina stampar på ställe. Den tillfälliga regeringen i Kiev meddelade på onsdagen att eldupphöret i östra Ukraina nu är över och från ryskt håll sade utrikesminister Sergej Lavrov att man kommer att agera om ryska intressen i Ukraina hotas.

Ukrainas så kallade anti-terroroperation i landets östra delar återupptogs på onsdagen efter några dagar av eldupphör. Enligt det ukrainska inrikesministeriet lyckades arméns styrkor återta staden Svjatogorsk, som ligger i utkanten av Slovjansk, från ryska separatister. Flera nyhetsbyråer rapporterar ändå om att inga militära styrkor har setts till i Svjatogorsk.

Barrikader på Majdan rivs
Bildtext På Majdan-torget i Kiev rivs barrikaderna som stått kvar sedan maktskiftet i februari.

Separatistledaren Vjatjeslav Ponomarjov som håller till i Slovjansk sade på onsdag kväll att de förväntar sig ett anfall från Ukrainska styrkor. Enligt OSSE:s observatörer finns det inga tecken på att krisen i östra Ukraina håller på att trappas ner.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov uppmanade på onsdagen Ukraina att dra tillbaka sina trupper från östra Ukraina. Ukraina har i sin tur uppmanat Ryssland att dra tillbaka sina trupper från gränsen till Ukraina, med hänvisning till förra veckans överenskommelser i Geneve.

Olika tolkningar av Genève-avtal

Pro-ryska ockupanter i Donetsk
Bildtext I Donetsk, i östra Ukraina, fortsätter ockupationen av myndighetsbyggnader med den ryska flaggan i topp trots beslut om att trappa ner krisen.

Förra veckan enades USA, Ryssland, EU och Ukraina om att trappa ner krisen i Ukraina. Bland annat kom länderna överens om att avväpna alla illegala styrkor i landet och att alla ockuperade byggnader, torg och gator ska tömmas.

Nu riktar Ryssland anklagelser mot Ukraina och västländerna för att ha tolkat överenskommelsen om att trappa ner läget i östra Ukraina fel.

En talesman för det ryska utrikesministeriet säger att Ryssland förvånas över att EU och USA blundar för provokationer i östra Ukraina.

Läs också:
Letterna i städerna nära ryska gränsen känner sig utsatta
Kerry "djupt bekymrad" över rysk attityd
Världsledare överens om att trappa ner krisen i Ukraina