Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sökes: Permanent lösning för svenska barnen i Lojo

Från 2014
Uppdaterad 24.04.2014 12:19.

Långköraren om den svenska dagvården och de svenska skolorna i Lojo ska äntligen få en lösning, en lösning som håller.

Politikerna i bildningsnämnden godkände i går kväll (onsdag 23.4) enhälligt det förslag som de hela vintern har talat för men som tjänstemännen tidigare inte har velat komma med.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Det har funnits ett brist på förtroende i luften, säger Gunilla Wikberg (Vf), viceordförande för bildningsnämnden.

Bollas som i en tennismatch

Wikberg beskriver mötet som långt med häftiga diskussioner. Enligt henne diskuterades missnöjet med de tidigare beredningarna.

- Svenska sektionen har behandlat ärendet tre gånger, bildningsnämnden en gång och sedan ännu stadsstyrelsen som skickade tillbaka ärendet till bildningsnämnden, säger Wikberg och skrattar en aning hopplöst.

De som oroat sig över framtiden för den den svenska dagvården och de svenska skolorna kan nu pusta ut. Grundlighet är nyckelordet i beslutet om fattades i går kväll.

En grundlig utredning över vad det behövs för lokaler för den svenska dagvården och de svenska skolorna i Lojo. I utredningen samarbetar personalen, vårdnadshavarna och nämndens svenska sektion. Utredningen ska behandlas i bildningsnämnden ännu i år. Målet är en permanent lösning.

- Nu när det börjar igen ville vi att viljan som både utbildningsnämnden och stadsstyrelsen har visat beaktas.

För läsåret som börjar i höst (2014-2015 ) nöjer man sig med flera tillfälliga lösningar. Förskolebarnen i Lojo centrum flyttar till Solbrinkens skola, eftermiddagsverksamheten i centrum flyttar till föreningshuset Åsvalla eller någon annan plats nära Solbrinkens skola medan förskolebarnen i Virkby flyttar till Virkby skola. Eftermiddagsverksamheten i Virkby flyttar till Källhagens skola.