Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Hovet recenserar: The Bureau

Från 2014
Bildtext Tedi och Emil är inte så imponerade av The Bureau.
Bild: Tage Rönnqvist / YLE

Om premissen för vad som helst stavas "utomjordingar", ja då lyssnar hela Hovet. I denna dag sätter vi ändå ribban högt för vad utomjordingar och mytologi ska vara. Så högt att när vi väl spelade The Bureau: Xcom Declassified på Xbox 360, fick vi smaka på definitionen av stereotypi.

Det är inte som att spelet är dåligt, fast grafiken påminner om 2004 och faktumet att utomjordingarna redan anfallit när du börjar spela. Det är bara så otroligt oöverraskande. På alla sätt. Jag trodde gröna apliknande köttätare med stora huvuden från yttre rymden var ett utvattnat alienskämt, ett dåligt sådant, men då är det precis det du skall utplåna i The Bureau.

Allt ska ha en twist

The Bureaus charmiga twist? Du lär dig spelknapparna direkt. Det känns som om du är kung från ruta ett, för låt oss vara ärliga, varje människas fuktiga lilla dröm är att på något plan få slåss emot hungrigt fientliga hot från en yttre värld. Man får vad man gapar efter, man får The Bureau.

Ingen vet varifrån utomjordingarna kom och varför de är här. Det är upp till dig att ta kontrollen i handen och börja avrätta, och då borde du komma till ett någorlunda svar. Till slut.

Spelet är en härlig tidsdödare, men går du in med förväntningar höga som gubben i månen, då blir du bara besviken. Förvänta dig inget och du får underhållning, förvänta dig massor och du får en bastant hållning av bara under. Och absolut inte under som i mirakel. Under som i ett medelmått av spektakel.

Kritik betyder inte bara skit

I slutet av dagen lärde vi oss ändå att bortse medioker grafik, dålig ljudvärld och simpel berättarteknik och kunde istället underhålla oss med headshots på 75 meter med hagelgevär och snygga granatsläpp.

Slutligen faller The Bureau: Xcom Declassifieds medelvitsord på 4,88. Lite bättre än vad Finlands för tillfället fjärde populäraste spel, Lego Marvel Super Heroes, fick av oss (4,5). Och det är ju en vinst, eller hur?

Såna här aliens har vi ju sett förr, eller hur?
Bild: Skärmdump
Men varifrån kommer dessa aliens?
Bild: Skärmdump

GRAFIK
Tedi: 4
Emil: 4

LJUDVÄRLD
T: 4
E: 4,5

SPELBARHET
T: 9
E: 6,5

BERÄTTELSE
T: 4
E: 3

SVÅRIGHETSGRAD
T: Jetelätt
E: Lätt

Helhet? Ett riktigt lätt 4,88:ans utomjordingsspel.

Mer om ämnet på Yle Arenan