Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tidigt vårbruk är gynnsamt för jordbruksnäringen

Från 2014
Uppdaterad 25.04.2014 05:25.
Christer FInne vid sina åkrar i Solf
Bildtext Christer Finne vid sina åkrar i Solf
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Hos Christer Finne är alla förberedelser klara. Markerna är harvade och snart ska de första grönsakerna planteras. Men tidigt vårbruk kan vara riskabelt när nätterna fortfarande är kalla.

Christer Finne rör om i åkerjorden med stövlarna. Dammet yr men under ett torrt ytskikt finns fuktig jord. Den här jorden vill Finne bibehålla och det är möjligt genom att harva jorden. Nästan all mark i hans ägo är harvade och det är ovanligt för årstiden.

Christer Finne om vårbruk i Solf

Programmet är inte längre tillgängligt
Christer Finne planterar isbergssallad kring Valborg
Bildtext Christer Finne planterar isbergssallad kring Valborg
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

- Vårbruket har kommit väldigt fint i gång. Det är nästan tre veckor tidigare än vad jag hade vågat tro men det soliga vädret har lett till att markerna har torkat jämnt.

Lökplantor hos Christer Finne i Solf
Bildtext Lökplantor vid Christer Finnes växthus i Solf
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Enligt Finne har jobbet med att harva varit ett rent nöje i år. Det mesta ser lovande ut inför skördesäsongen, men Finne har inte bråttom med att så sina marker. Om nätterna är det fortsättningvis minusgrader och det får Christer Finne att vänta med vårsådden.

- Väderprognoser utlovar kalla nätter ännu i början av maj så det kan vara riskabelt att så allt för tidigt. Risken är att man får grödor som fryser och det är inte alls bra.

Tidigt vårbruk leder till tidig skörd

De vidsträckta fälten ligger som ett grått täcke vid Långmossen i Solf, Korsholm. Christer Finne är inte orolig över den ringa nederbördsmängden på senare tid. Men helt utan vatten klarar sig inte markerna så länge till. Finne säger att risken är att det torkar för mycket.

- Blir det för torrt i samband med sådden och groningsskedet är det väldigt kritiskt. Det är viktigt att alla frön får tillräckligt med fukt.

För torr åkerjord och för lite vatten leder till ojämn kvalitet på produkterna, säger Finne som kommer att plantera de första grönsakerna kring Valborg. Ett lager med täckduk ser till att grönsakerna tål några minusgrader.

Även om Christer Finne väljer att vänta lite med att sätta frön och grönsaker i jorden ser skördesäsongen lovande ut. En tidig vårsådd betyder en tidigare skörd. Finne säger att det tidiga vårbruket leder till en förlängd säsong för inhemska produkter.