Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA kan avsluta samarbete med palestinska myndigheter

Från 2014
Uppdaterad 24.04.2014 12:14.
Abbas supportrar
Bildtext Försoningen mellan Hamas och Fatah firades i Gaza.

USA överväger att avsluta sitt bistånd till de palestinska myndigheterna om Fatah och Hamas bildar en gemensam palestinsk regering. För att få stöd måste den palestinska regeringen bland annat erkänna Israel.

USA överväger att slopa biståndet till de palestinska myndigheterna om Fatah och Hamas bildar gemensam regering, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Reuters citerar en anonym källa inom den amerikanska administrationen, som uppger att USA kan kräva att en gemensam palestinsk regering avsäger sig våld och erkänner den israeliska staten för att få amerikanskt stöd.

USA anser att Hamas är en terrororganisation. Liknande krav kan vara att vänta från EU som också har terrorstämplat Hamas.

Fatah har redan erkänt staten Israel som ett led i fredsförhandlingar med Israel, medan Hamas hittills har vägrat att erkänna staten.

Strandade förhandlingar

Hamas och Fatah kom efter flera års osämja på onsdagen överens om att försonas och bilda en gemensam regering för de palestinska områdena.

Grupperna utkämpade strider på Gaza-remsan år 2007. Striderna slutade i en seger för Hamas i Gaza, och organisationen har ensam styrt området sedan dess.

Orsaken till att grupperna nu igen försöker samarbeta tros vara att de USA-ledda förhandlingarna mellan Fatah och Israel har strandat, och palestinierna nu försöker få sin stat erkänd utan Israels godkännande.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att Israel inte kommer att kunna förhandla med en regering där Hamas ingår, och beskriver Fatahs beslut som att välja krig framom fred.