Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Platini: Det blir varken blod eller tårar

Från 2014
Michel Platini
Bildtext Tvetydigt uttalande av Michel Platini.
Bild: EPA / Tom Hevezi

Europeiska fotbollsförbundet Uefas ordförande Michel Platini säger att inga lag kastas ur nästa säsongs europeiska turneringar som en följd av misskött ekonomi. Ekonomirelaterade straff kommer ändå att delas ut inom kort.

Enligt Platini kommer att Uefa dela ut de första sanktionerna i början av maj. Klubbar som inte klarat Uefas ekonomiska kriterier kan förvänta sig hårda straff, men inte de hårdaste.

- Om ni förväntar er blod och tårar blir ni besvikna. Det kommer att finnas några tuffa straff men inga klubbar kommer att uteslutas från Europaspel, säger Platini i i en intervju för tidningen Le Parisien.

Några lättare straff blir offentliga i början av maj, medan de tuffare sanktionerna presenteras i juni.

Uefas Financial Fair Play-regler (FFP) trädde i kraft på sensommaren 2011 och de första straffen är alltså på kommande inom en snar framtid. Tanken med FFP är att hindra klubbar från att spendera mer pengar än de tjänar och på så sätt minska klyftan mellan lag i olika ekonomiska situationer. För tillfället förs diskussioner med de klubbar som kommer att drabbas.

Maxstraffet för de som misslyckas med att följa reglerna är portförbud till de europeiska storturneringarna Champions League och Europa League.

Den senaste tiden har stenrika Paris S:t Germains sponsoravtal anklagats för att vara en otillåten genväg genom Uefas FFP-regelverk. På frågan om huruvida PSG riskerar möta på hårda straff avvaktar Platini.

- Jag vill inte prata om enskilda klubbar, det är inte min uppgift. Låt oss helt enkelt säga att PSG:s ekonomiska modell är speciell och ovanlig.

Simon Karlsson