Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingåbarn fick ingen tandvård

Från 2014
Uppdaterad 25.04.2014 11:49.
Plansch på tandkliniken i Ingå.
Bildtext Ingåbarn har inte blivit kallade till tandläkaren.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Småbarn och skolbarn har inte på fem år erbjudits någon tandvård i Ingå. Ingås grundtrygghetschef Anne Öhman tror att problemet eventuellt bottnar i dålig kommunikation mellan kommunen och den tidigare privata producenten.

Programmet är inte längre tillgängligt

Ingås nya tandvårdsföretag Mediverkko har utrett saken och kommit fram till att småbarn och lågstadielever inte har erbjudits några granskningar alls under vårdsamarbetet Lost med Lojoregionen och inte heller under fjolåret när kommunen skötte vården i egen regi men inte lyckades rekrytera tandläkare. Det här strider mot gällande bestämmelser.

Problemen upptäcktes ifjol

Grundtrygghetschef Öhman berättar att kommunen upptäckte problemen redan i början av fjolåret när Ingå började producera tandvården i egen regi.

Grundtrygghetschef Anne Öhman i Ingå.
Bildtext Anne Öhman berättar att problemen inom tandvården upptäcktes redan ifjol.
Bild: Yle/Malin Valtonen

- Då diskuterade vi med den tidigare producenten. De har försökt åtgärda problemen till viss del men allt har inte blivit skött, berättar Öhman.

Dålig kommunikation

Hur kunde det gå såhär? Ja det är en svår fråga säger grundtrygghetschefen. Tandvårdsverksamheten har varit ganska ny för kommunen att sköta i egen regi och det har varit mycket att ta itu med under fjolåret. Eventuellt kan problemen också bottna i samarbetet mellan kommunen och den privata producenten som skötte en del av tandvården ifjol.

- Vi har inte alltid kunnat tala samma språk, förklarar Öhman.

Föräldrar bokar tider själv

Annika Wide är en av de föräldrar i Ingå som har bokat tandläkartider till sina barn.

- När jag själv var till tandläkaren kunde jag konstatera att mina barn inte hade varit till tandläkaren på tre år, berättar hon.

Hon hade räknat med att barnen automatiskt skulle bli kallade till granskning, men när hon tyckte att hon väntat tillräckligt länge så beslöt hon att ta saken i egna händer och boka tid själv.

Wide förstod att orsaken till att barnen inte hade blivit kallade till tandläkaren var tandläkarbrist.

- Nog är det ganska bedrövligt att systemet inte har fungerat, anser hon och hoppas att det ska bli bättre.

Ingå erbjuds tandvårdspaket

Den nuvarande producenten, Mediverkko, erbjuder nu Ingå ett extra servicepaket för att få barnens munhälsovård under kontroll och jobba bort köerna som uppstått.

Grundtrygghetsnämnden i Ingå föreslås på måndag (28.4) tacka ja till ett tandvårdspaket som innebär att alla skolbarn upp till och med årskurs sex kallas till granskning.

Ingången till tandkliniken i Ingå.
Bildtext Tandvården finns i samma byggnad som hvc i Ingå.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Det handlar om över 400 elever och Mediverkko räknar med två besök per elev, ett tandläkar- och ett tandskötarbesök.

Alla barn inte utan tandvård

I praktiken kommer alla barn inte att behöva granskning eftersom en del föräldrar, precis som Annika Wide, har beställt tider för sina barn under den tid som kommunen inte skötte jobbet.

Wide tror många föräldrar inte har reagerat på att barnens tänder inte ha granskats på länge.

- Jag tror det är flera som inte har tänkt på att barnen borde gå till tandläkaren eftersom det är kommunen som ska sköta det, säger hon.

Oklart hur många som blivit utan

Ingå kommun vet ännu inte hur många barn som blivit utan tandvård.

- Vi måste kolla upp det noggrant innan vi skriver ett avtal med Mediverkko, säger Anne Öhman.

Ingå vill endast betala för de faktiska kostnader, det vill säga för sådana barn som verkligen har missat sina tandläkarbesök.

Kommunens sak att följa reglerna

Enligt lagen ska barn som är tre respektive fem år granskas av en tandsköterska och skolelever i ettan och femman ska besöka tandläkaren.

Grundtrygghetschef Öhman säger att det är klart att det är kommunens sak att kolla upp lagar och förordningar och följa dem.

- Det är klart att föräldrar inte kan vara insatta i bestämmelserna.

Bild: YLE/Rolf Granqvist
Bildtext Det är kö till tandläkaren även för vuxna i Ingå.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Förslag: Köp bara barnpaketet

Mediverkko erbjuder sig också som extra jobb att ta hand om de vuxnas tandvårdskö i Ingå men förslaget är att Ingå endast köper barnpaketet.

- Tandvårdskön för vuxna är inom lagens tidsgränser, säger Öhman.

120 vuxna finns i tandläkarkön och de beräknas behöva cirka tre besök var. Kostnaderna för att få bort både kön på barn- och vuxensidan skulle kosta drygt 57 000 euro medan endast barnpaketet går loss på drygt 41 000 euro.