Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel bryter fredsförhandlingar

Från 2014
benjamin netanyahu,
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel avbryter fredssamtalen med Palestina. Beslutet kommer som en reaktion på att de palestinska grupperna Fatah och Hamas nyligen beslöt att bilda en gemensam palestinsk regering.

Israels premiärminister Benajmin Netanyahu meddelade att fredssamtalen stoppas efter ett sex timmar långt möte med landets säkerhetsråd. Netanyahu sade att Israel inte kommer att förhandla med en palestinsk regering som stöds av Hamas.

- De som väljer Hamas terrorism vill inte ha fred, sade Netanyahu.

Han tillade ändå att Fatahs ledare Mahmoud Abbas ännu har möjlighet att ta tillbaka beslutet att bilda regering med Hamas.

De palestinska grupperna Hamas och Fatah enades på onsdagen om att bilda en palestinsk interimregering. Tanken är att den tillfälliga regeringen ska styra de palestinska områdena tills ett parlamentsval kan ordnas om sex månader. Grupperna enades efter att de USA-ledda fredsförhandlingarna mellan Fatah och Israel inte gett några resultat.

Enligt Israels utrikesminister Avigdor Liberman omöjliggör de palestinska gruppernas enighet en fred mellan Palestina och Israel. De två palestinska grupperna har varit i konflikt sedan 2006.

Läs också:
USA kan avsluta samarbete med palestinska myndigheter