Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lakbeståndet kollapsade - räddningsoperation igång

Från 2014
Uppdaterad 25.04.2014 13:07.
Birthe Wistbacka och Karl-Johan Envall och 200 000 lakyngel
Bildtext Birthe Wistbacka och Karl-Johan Envall och 200 000 lakyngel
Bild: YLE/Patrik Enlund

Över en miljon fiskyngel av lake har planterats ut i Larsmo- och Öja sjön. Beståndet kollapsade efter fiskdöden 2006. Det var den sommaren stanken spred sig runt sjön och villaägarna skyfflade upp död fisk utmed stränderna. I år är ph-värdet finfint och ynglen borde ha goda förutsättningar att växa till sig

200 000 lakyngel planterade Karl-Johan Envall i Pirilö fiskelag ut på onsdagen. Påsen med yngel hade norra fiskeområdets disponent Birthe Wistbacka hämtat från kläckningsanläggningen i Kristinestad.

Karl-Johan Envall planterar ut lakyngel
Bildtext Karl-Johan Envall planterar ut lakyngel - (Copyright: YLE/Patrik Enlund)
Bild: YLE/Patrik Enlund

Ytterligare fem påsar fördes vidare till andra delägarlag runt sjön, och över en miljon lakyngel planterades ut under en enda kväll.

Jullake på tallriken om fem år

Programmet är inte längre tillgängligt

Operation rädda laken

Programmet är inte längre tillgängligt

Det var sommaren 2006 som surchocken drabbade Larsmo- och Öjasjön. Det låg massvis med fisk utmed stränderna som skyfflades bort av villaborna. Lakbeståndet kollapsade och fångsterna rasade 2007 och 2008. Det visar fångsstatistik från området.

- Det var mycket, mycket mindre fångster efter surchocken och det finns goda skäl till utplanteringarna, säger Wistbacka.

I år är ph-värdet finfint - runt 6,5 - och lakynglen borde ha de bästa förutsättningar att klara sig. Det är fjärde året utplanteringar görs efter att delägarlagen runt sjösystemet fattade beslut om att särskilt satsa på laken.

Som läget är nu finns det knappt några lakar inom Pirilö fiskelagsområde. Det säger Karl-Johan Envall och drar på sig vadarstövlarna för att börja portionera ut ynglen bland fjolårsvassen.

- Jag får jullake om kanske fyra eller fem år, skrockar Envall.

För fyra år sedan började man också plantera ut ål i sjösystemet. Birthe Wistbacka är något förvånad över att inga ålfångster rapporterats in.

- Jag önskar verkligen att någon ringer och meddelar, att nu har vi fått ål.

Inte heller Envall har sett till ålar, jo förresten, men det var i Skåne, närmare än så har han inte sett en ål fastän de i stora mängder borde simma omkring i Larsmo- och Öja sjön.