Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA varnar Nordkorea för fler kärnvapentest

Barack Obama anlände till Seoul

Både USA och Sydkorea har sett tecken på att Nordkorea kan vara på väg att utföra ett fjärde kärnvapentest. USA:s president Barack Obama - som är på besök i Sydkorea - varnar för konsekvenser om Nordkorea gör slag i saken.

Nya satellitbilder visar aktivitet vid provsprängningsområdet Punggyeri, som antagligen hör ihop med förberedelser för en detonation. Det menar institutet för Koreastudier på Johns Hopkins-universitetet i Washington DC som har analyserat bilderna.

Den sydkoreanska militären varnade tidigare i veckan för att den har sett indikationer på att Nordkorea förbereder ett nytt kärnvapentest. Nordkorea har tidigare genomfört kärnvapentester 2006, 2009 och 2013.

USA:s president Barack Obama varnade Nordkorea när han landade i Sydkoreas huvudstad Seoul på fredagsmorgonen.

– Om Nordkorea begår misstaget att utföra ännu ett kärnvapenprov, kan landet förvänta sig ett hårt svar från det internationella samfundet. Pyongyang kommer inte att tjäna någonting på det, utan bara isoleras ytterligare, sade Barack Obama när han landade i Seoul.

Stämningen mellan de två koreanska staterna är för tillfället spänd. Under natten till fredagen avfyrade den sydkoreanska marinen varningsskott mot två nordkoreanska patrullbåtar som korsade den omtvistade sjögränsen. En stund senare återvände båtarna till nordkoreanskt territorialvatten.

Nordkorea väntas dominera diskussionerna mellan Obama och Sydkoreas president Park Geun-hye. Obama väntas också beklaga den sydkoreanska färjekatastrofen förra veckan.