Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Imponerande comeback av glad Phelps

Från 2014
Michael Phelps, april 2014
Bildtext Michael Phelps är tillbaka i bassängen.
Bild: Roy Dabner / EPA / All Over Press

Seger blev det inte. Men tidernas meste OS-medaljör Michael Phelps visade att han fortfarande kan simma fort och noterades för en världstid i comebacken efter en tävlingspaus på nästan två år.

Phelps simmade tiden 52,13 i finalen på 100 meter fjäril, vilket är den tredje bästa noteringen i världen denna säsong. Vann i Arizona gjorde Ryan Lochte som slog världsrekordhållaren med två tiondelar.

– Jag tycker aldrig om att förlora, men jag gjorde det jag ville göra. Förutom det som bokstavligt talat var den värsta vändningen i min karriär tycker jag att jag gjorde ganska bra ifrån mig. Det var kul, sade Phelps enligt nyhetsbyrån Reuters.

Phelps, 28, är tidernas mest framgångsrika olympier med 22 OS-medaljer, varav hela 18 av ädlaste valör. Han lade av efter OS i London 2012 men är nu tillbaka.

– Det kändes faktiskt ganska kontrollerat. Jag var bara så glad att hoppa i och tävla. Det var kul att få det första loppet ur världen, konstaterade Phelps efter kvalheatet, hans första start efter uppehållet.

– Det här är den sport jag har levt med hela mitt liv och som jag älskar mest. Det är en otrolig känsla när du hör jublet från läktarna. Jag är bara en 28-årig man som kliver upp på startpallen och har kul igen.

Phelps kvalificerade sig till de amerikanska mästerskapen som fungerar som uttagningstävlingar till VM. Om de långsiktiga målen vill han ännu inte tala, men långvarige tränaren Bob Bouwman sade efter den övertygande comebacken att OS i Rio de Janeiro 2016 är möjligt om motivationen hålls på topp.