Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

300 år har gått sedan Stora ofreden

Museidirektör Guy Björklund och historikern Thomas Eisentraut
Bildtext Museidirektör Guy Björklund och historikern Thomas Eisentraut

Det Stora nordiska kriget 1700-1721 innebar slutet för Sveriges period som stormakt i norra Europa. Perioden 1710-1714 under det här kriget har i Finlands kallats Stora ofreden och under den perioden härskade ryska trupper i landet och brände och skövlade.

Programmet är inte längre tillgängligt
300 år sedan Stora ofreden tog slut
300 år sedan Stora ofreden tog slut - Spela upp på Arenan

De svenska trupperna anfördes av Karl XII och koalitionerna var många mellan olika länder. I början gick kriget bra för svenskarna men sedan vände krigslyckan och den svenske kungen dödades slutligen i Fredriksten 1718.

De svenska områdena i norra Tyskland förlorades i samband med det här kriget. I Schleswig i Tyskland kommer det Stora nordiska kriget att uppmärksammas 2015 med en stor utställning.

Rysk karta över Kvarkenområdet från Stora ofredens tid
Bildtext Rysk karta över Kvarkenområdet från Stora ofredens tid

Det är landskapsmuseet Schloss Gottorp som ordnar utställningen som skall stå klar nästa år. Utställningen sker också i samarbete med finska museer, bland annat museet i Kotka. Historikern Thomas Eisentraut från Schleswig besöker Jakobstad som bäst och han har bekantat sig med den utställning om Stora ofreden som stadsmuseet i Jakobstad har byggt upp.

- Vi kallar också i Tyskland den här perioden för unfrieden, precis som i Finland, ofred säger Thomas Eisentraut. Sverige förlorade sin flotta under det här kriget och hade ingen möjlighet att återta sina tyska områden och stormakstställningen i norra Europa var därmed bruten.

- Vi kommer att ordna en utställning där man kan se livet på ett svenskt örlogsskepp, prakten och makten i Stockholm men också i Schleswig säger Thomas Eisentraut.