Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bästa tiden att måla är nu

Från 2014
Bloggare Teppo Ruohtula i sin målarfirma i Borgå
Bildtext Teppo Ruohtula har målat traditionellt i många år

- Det är allra bäst att ta i tu med sommarens målarjobb nu, säger Teppo Ruohtula, sakkunnig i traditionell målning. Efter midsommarn börjar det vara för sent, då luftfuktigheten förändras.

Har du staket, altaner, lider eller ett trähus som ska målas den här sommaren så är det viktigt att välja färgen rätt.

- Ett gammalt hus borde nog målas traditionellt om man vill upprätthålla den rätta andan, berättar Ruohtula. De facto kräver materialet en ytfärg som andas. Linolja lämpar sig allra bäst. Det största misstaget man kan göra är att måla med fel färger. På gamla hus måste luft komma igenom, säger han.

Det målas en hel del i vårt land årligen. Tolv liter färg går åt per person varje år. Det mesta går förstås åt till nybyggen men en del för renoveringsarbeten också. Ruohtulas specialgebit är traditionell målning, där autenticitet är viktigt.

- I Borgå har det ju alltid varit populärt med gamla hus, så det finns nog en hel del jobb att göra i trakten, berättar Teppo Ruohtula.

Brådande tider kallar

- Vill man ha professionell hjälp med målandet ska man nog börja ringa nu. Telefonen har redan börjat ringa oftare och i maj börjar det vara för sent, berättar Ruohtula.

- I motsats till vad många tror är det inte alls svårare att måla traditionellt, förklarar Teppo Ruohtula. Samma arbetsmoment gäller ju även här. Allra viktigast är att tvätta och putsa bort allt löst material från den yta man ska måla. Annars blir det problem senare, fortsätter han.