Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Solbrinken fem före färdigt

Från 2014
Uppdaterad 29.04.2014 08:41.
Huset är format som en hästsko och har sammanlagt fjorton lägenheter.
Bildtext Huset är format som en hästsko och har sammanlagt fjorton lägenheter.
Bild: Yle/Monica Forssell

I sommar är det meningen att Solkulla stiftelsens skräddarsydda hyreshus för personer med funktionshinder ska stå klart och i höst flyttar de första hyresgästerna in.

Stiftelsen hyr ut hela huset åt Kårkulla samkommun som sedan i sin tur hyr ut lägenheterna åt sina klienter.

- Merparten av lägenheterna är redan reserverade, berättar Jenny Lindroos som ansvarar för Kårkullas verksamhet i Kimitoön, men ett par lediga finns ännu.

Tio av de fjorton lägenheterna har egen ingång och är tänkta för personer som bara behöver lite hjälp i vardagen. Resten av lägenheterna har gemensamma utrymmen och personal på plats dygnet runt.

I första hand är Solbrinken tänkt för ungdomar med funktionshinder men då huset blev lite större än det från början var tänkt, kan också vuxna med funktionshinder nu hyra rum i Solbrinken. Dock inte pensionärer.

Thomas Backas.
Bildtext Thomas Backas.
Bild: Yle/Monica Forssell

Trevligt med umgänge

Thomas Backas är en av dem som från och med i höst hyr en lägenhet i Solbrinken. Han jobbar på Fyndhörnet i Kimito och ser fram emot att flytta in i nya fräscha utrymmen.

- Nog ska det bli bra nog!

Thomas bor i dag i en enrummare i kommunens hyreshus i Kimito och förutom splitternya utrymmen ser Thomas också fram emot möjligheten till socialt umgänge i Solbrinken.

Också grannarna positiva

Initiativtagare till Solbrinken är Yngve Engblom, sekreterare och medlem i Solkulla stiftelsens ledningsgrupp.

Han är mycket nöjd med hur bygget framskrider. Huset byggs i trä och kommer att förses med solpaneler. Det är format som en hästsko och är cirka 700 kvadratmeter stort. Många lokala entreprenörer är involverade i bygget.

Det som också gör Engblom glad är att den karusell av besvär och protester som olika slag av stödboenden ofta väcker bland kommande grannar, helt och hållet har lyst med sin frånvaro i Kimito.

- Kårkulla har funnits på Kimitoön i säkert trettio år . Folk här i trakten är vana vid att se alla typer av mänskor och de som har funktionshinder är helt vanliga mänskor. Det enda jag har hört, av många, är att det är positivt att ett sådant här projekt har kunnat förverkligas här.

Enligt Jenny Lindroos vid Kårkulla finns det på Kimitoön stor efterfrågan på stödboenden för unga med funktionshinder. Idag måste ungdomar som inte vill bo kvar hemma, men inte heller klarar sig helt och hållet på egen hand, flytta till exempelvis Pargas eller Ekenäs där det går att hyra lägenheter i stödboenden för unga.