Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"En skam att inte klara skulderna"

Från 2014
Uppdaterad 29.04.2014 10:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Låt oss hjälpa dig återfå kontrollen! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Tuuli" fyller 70 i början av maj. Hon blev pensionerad 2005 och har som låginkomsttagare haft det knackigt med ekonomin. Hon har också hjälpt barnen ekonomiskt och samlat på sig lån för över 20 000 euro. Dessutom har hon låg pension.

Över 60-åringarnas betalningsproblem har ökat med 70 procent på fem år, visar kreditbolagens statistik. Ofta drabbas ensamma kvinnor som har haft låga inkomster och låg pension.

Tuuli vill inte uppträda med eget namn och ansikte, det är svårt att tala om ekonomi och skulder, jag skäms och det känns genant att inte ha klarat av att sköta mina skulder själv, säger hon.

För henne var tröskeln hög att söka hjälp. När betalningspåminnelserna blev för många berättade hon om det för församlingens diakonissa, som tipsade henne om stadens skuldrådgivning.

Skuldrådgivningen vid Helsingfors stad
Bild: Yle/Anna Savonius

- Jag fick vänlig hjälp där av skuldrådgivaren Satu Sjöblom, berättar hon.

Bildtext Man kan göra en hel del utan pengar, säger Tuuli.
Bild: Yle / Jani Saikko

Det råkar sig att det viktiga beslutet om saneringslån från tingsrätten droppar in genom postlådan just när Yle Nyheter är på besök. Med ivriga fingrar river Tuuli upp kuvertet. Hon har väntat på besked sedan december i fjol. Hur mycket ska hon betala per månad - hur mycket blir kvar att leva på?

Skulder på 22 000 euro

Tuuli har dragit på sig skulder för 22 000 euro. Inga direkta konsumtionskrediter men hon har hjälpt sina tre barn emellanåt. Hon lyfter bostadsbidrag som täcker en del av hyran för stadens tvårummare. Hon arbetade som städerska fram till pensionen, lederna är slitna och gav vika. Pensionen är lite på ettusen euro.

- Jag behöver avkorta drygt 180 euro i månaden, jublar Tuuli. Omkring femhundra euro blir kvar i handen för mat, resor och mediciner. Så skönt att få besked, säger hon.

Tuulis saneringslån gäller i tre år, då hinner hon betala omkring 6 600 euro - av 22 000 totalt. Resten utgör förlust för borgenären, banken i det här fallet. Efter tre år är Tuuli skuldfri.

"Man måste förtjäna saneringslånet"

Satu Sjöblom är ekonomi- och skuldrådgivare vid Helsingfors stad
Bildtext Satu Sjöblom betonar den moraliska aspekten.
Bild: Yle/Anna Savonius

Aktuellt: Ensamstående låginkomsttagare behöver oftast hjälp med skulderna

Programmet är inte längre tillgängligt

Jag träffar Tuulis skuldrådgivare Satu Sjöblom samma dag. Tuuli uppfyller villkoren för lånet, betonar hon, hon är socialt förhindrad att betala, dels på grund av sjukdom, dels på grund av låg pension. Hon har öppet redovisat för alla lån och hon har papper på att hon försökt sköta dem själv.

- Man måste förtjäna det - saneringslånet har en moralisk aspekt inbyggd och huruvida den aspekten uppfylls avgörs av tingsrättens jurister eller notarie, lite beroende på, berättar Sjöblom.

Det går således inte att lämna en mängd konsumtionskrediter obetalda, utan betalningssvårigheterna ska kunna påvisas av vägande skäl.

Borgen via stiftelse

Det går också att ansöka om borgen via Garantistiftelsen, vars verksamhet finansieras av Penningautomatföreningen. Stiftelsen beviljade i fjol drygt 300 personer borgen för överstora lån. Räntan är betydligt lägre än bankernas, omkring fyra procent.

Stiftelsen tog emot 1141 ansökningar i fjol och fattade 1013 beslut - borgen beviljades 336 sökande.

Minna Backman är jurist vid Garantistiftelsen
Bildtext Minna Backman är jurist vid Garantistiftelsen
Bild: Yle/Anna Savonius

Aktuellt: "Spelproblemen ökar bland de äldre"

Programmet är inte längre tillgängligt

- Man måste ha inkomster av något slag, lön eller pension - och någon form av betalningsförmåga för att få borgen av oss, säger juristen Minna Backman vid stiftelsen.

- Uppfyller de sökande inte de villkoren tvingas vi styra dem till kommunernas skuld- och ekonomirådgivning för att utreda om det finns någon möjlighet till skuldsanering i tingsrätten. I vissa städer är det också möjligt att få en slags "sociallån". Ibland går det inte att göra något alls, medger Backman. Då gäller det att vänta.

Kunderna måste vänta på beslut i omkring sex månader.

Saneringslånet som Garantistiftelsen beviljar är 21 000 euro i genomsnitt. Kundens alla lån buntas ihop till ett enda, som stiftelsen borgar för. Betalningtiden är cirka 50 månader.

Saneringslånet fungerar väl, bara några procent av dem som beviljats lånet klarar inte av att sköta det. Det här visar enligt Backman att det finns en tradition av att sköta sina skulder i Finland

Många faktorer påverkar

betalning, pengar, faktura
Bild: Yle/Anssi Leppänen

Garantistiftelsens typiska kund är en ensamboende 45-54 åring, som har skuldsatt sig i samband med skiljsmässa, blivit arbetslös eller allmänt kan inte behärska sin ekonomi.

Ungefär 40 procent av alla som söker borgen har fyllt 50 år och 20 procent är i pensionsålder. Kvinnor har varit i majoritet från år 2008.

Enligt Minna Backman är det många faktorer som bidrar till att just äldre kvinnor drabbas. Tidigare skiljde man sig inte i samma utsträckning som i dag.

- Mammor och pappor hjälper sina barn i dag. För det mesta är det ok - om man har råd - betonar Backman.

Många har också svårt att orka på jobbet i dag och tampas kanske med mentala problem. Det kan vara svårt att hitta nytt jobb efter att ha blivit arbetslös. Kvinnor med låg lön får också liten pension, funderar Backman vidare.

Spelautomater drar till sig äldre

Spelautomat
Bildtext Spelandet bland äldre ökar.
Bild: Yle / Juha-Pekka Inkinen

Minna Backman säger också att de äldre har börjat spela mera än tidigare. Spelar man bort några euro varje dag blir det lätt fråga om stora summor i slutet av månaden.

- Jag tycker det är överraskande att det gått så, säger Backman. Man kan se äldre - och riktigt unga vid spelautomaterna i butikerna i dag. Många spelar också på nätet.

70 procent av alla ansökningar som riktas till stiftelsen kommer via kommunernas skuldrådgivningar.

Här hittar du material om stiftelsens verksamhet på svenska!

Läs också:

Kaksi kesää hirressä, yli 60-vuotiaiden maksuhäiriöt rajussa nousussa.

Diskussion om artikeln