Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Femton nya namn på EU:s sanktionslista

Från 2014
Ortodox präst utanför en ockuperad byggnad i Lugansk.
Bildtext Ortodox präst utanför en ockuperad byggnad i Lugansk tidigare i april.
Bild: EPA / Zurab Kurtsikidze

Utrikesministeriet bekräftade på lördagen att det redan finns en utvidgad namnlista på personer som drabbas om EU skärper sanktionerna mot Ryssland.

På listan finns 15 nya namn, säger avdelningschef Terhi Hakala på östavdelningen på UM.

Enligt Hakala har alla EU-länder deltagit när listan har gjorts upp. Enligt internationella nyhetsbyråer handlar det om likadana sanktioner som tidigare, dvs. personerna får inte resa in i EU och får de sina tillgångar här frysta.

Det är möjligt att EU-ländernas ständiga representanter i Bryssel fattar beslut om skärpta sanktioner på måndag. Efter det kan namnlistan offentliggöras.

Också G7-länderna har enats om nya sanktioner mot Ryssland till följd av krisen kring Ukraina. Medlemsländerna kan själva bestämma vilka sanktioner som införs.

Bakgrunden till G7:s nya sanktioner är att Ryssland inte har vidtagit konkreta åtgärder för att stöda uppgörelsen om Ukraina i Genève på för drygt en vecka sedan.

G7 pekar på att Ryssland inte offentligt har uttalat sitt stöd för avtalet, inte fördömt de separatister som försöker destabilisera Ukraina och inte uppmanat de väpnade separatisterna att lämna ockuperade byggnader och lägga ned vapnen.

Däremot har Ryssland enligt G7 fortsatt att öka spänningen med en allt mer oroväckande retorik och med nya militärövningar nära gränsen till Ukraina.

Diskussion om artikeln