Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fortsatt undersökning av patienter med tarminflammation

Från 2014
Uppdaterad 28.04.2014 07:06.
Mjölk
Bild: BananaStock Ltd.

Antalet personer som druckit obehandlad mjölk från Uljaan tilamaito i Askola och fått symtom och kontaktat hälsovården har minskat både i Borgå och i de närliggande kommunerna.

För tillfället finns det 24 bekräftade Y. pseudotuberculosis-fall. Campylobacter jejuni-bakterier har hittills isolerats från sammanlagt 8 personer. Undersökningar pågår fortfarande för ett knappt tjugotal personer.

Med anledning av epidemiutredningarna drog Uljaan tilamaito bort all levererad opastoriserad mjölk från butikerna den 3 april. Leveranserna av opastoriserad mjölk till försäljning har avbrutits för den tid som utredningarna pågår. Mjölken har sålts i Östra Nyland samt i huvudstadsregionen.

Mjölk- och gödselproverna från mjölkgården Uljaan maitotila som togs den 7 april innehåller Yersinia pseudotuberculosis-bakterier och gödselproverna innehåller Campylobacter jejuni-bakterier. De slutliga undersökningsresultaten förväntas blir färdiga i början av maj. Då klarnar det också om det är samma bakteriestammar hos de personer som blivit sjuka som på mjölkgården.

Det var för snart en månad sedan som ett antal personer insjuknade i tarminflammation efter att ha druckit obehandlad och opastöriserad mjölk från gården Uljaan tila i Askola.

Läs också: Obehandlad mjölk förorsakade tarminflammation

Obehandlad mjölk innehöll bakterier