Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ny väteanläggning byggs i Sköldvik

Från 2014
Uppdaterad 28.04.2014 11:20.
neste oils raffinaderi i sköldvik i borgå
Bildtext Anläggningarna i Sköldvik blir fler (Arkivbild).

Företaget AGA har skrivit ett leveranskontrakt av väte med Neste Oil. I och med kontraktet kommer AGA att bygga en ny väteproduktionsenhet på raffinaderiområdet i Sköldvik i Borgå.

AGA kommer att ansvara för byggprojektet och Neste Oil bygger förbindelserna mellan anläggningen och raffinaderiet. AGA kommer att ansvara för enhetens funktion när den väl är färdig.

Neste Oil har sedan tidigare två väteproduktionsanläggningar på raffinaderiområdet i Borgå. Den äldre av dem ersätts med den nya och effektivare anläggningen.

I och med projektet växer kapaciteten inom väteproduktionen. Att hålla igång den gamla enheten hade resulterat i höga servicekostnader de kommande åren.

Den nya anläggningen kommer att kunna framställa cirka 20% av det väte som Neste Oil behöver för sin produktion på Sköldvikområdet. Resten kommer Neste Oil att framställa vid sina egna produktionsanläggningar på området. Väte produceras av naturgas genom en ångreformeringsprocess och vätet används i många processer och produkter vid raffinaderiet i Sköldvik - bland annat vid framställningen av svavelfria dieselprodukter och högklassiga oljor.

Byggprojektet kör igång de närmaste dagarna och tanken är att anläggningen tas i bruk under sommaren 2016.

Totalt handlar det om en investering på 100 miljoner euro.

Byggprojektet kommer tidvis att förorsaka ökad trafik och mera buller i Sköldviks närområde.